Меј код Трампа: Специјалне и паралелне везе и олајавање Путина

Британска премијерка Тереза Меј први је страни лидер који је стигао у званичну посјету новом америчком предсједнику Доналду Трампу.

петак, јануар 27, 2017 / 10:49

Британска премијерка Тереза Меј први је страни лидер који је стигао у званичну посјету новом америчком предсједнику Доналду Трампу.

Шалом да се "супротности привлаче", премијерка је позвала Доналда Трампа да обнове "посебне односе" Велике Британије и Сједињених Држава и заједнички воде нови свијет.
Она је међутим, упозорила и Трампа да се “чува“ Владимира Путина, преноси “Индипендент“.

"Пред нама – нашим земљама заједно – одговорност је да водимо. Јер ако други напредују док се ми повлачимо, то је лоше за Америку, за Британију и за свијет", рекла је Меј обраћајући се скупу Републиканске странке у Филаделфији.

Двије земље имају дугу традицију да раме уз раме бране заједничке вриједности и подржавају институције као што су УН и НАТО, рекла је Меј, како преноси агенција ДПА.

Попут Трампа је оцијенила да неке од тих институција "треба реформисати" да би биле "релевантне". Међу новим изазовима с којима се треба суочити су раст азијских господарстава која би могла "засјенити Запад", пријетња исламског тероризма и јачање Русије.

“Када говоримо о Русији, мудро је понекад се окренути примјеру предсједника Роналда Регана, који је док је преговарао са Горбачовим говорио ‘вјеруј, али провјери’. Тако је и са Путином, ангажујте се, али чувајте се“, рекла је она.

Меј је навела да суочавање са новима изазовима не значи повратак на неуспјешне политике прошлости јер прошла су времена када су Британија и Америка интервенисале у сувереним државама у покушају да свијет преобликују на властиту слику и прилику.

"Али ми не можемо себи да приуштимо да мирно стојимо по страни", рекла је. Прекид с интервенцијама које су подстакле ратове у Ираку и Авганистану јасно говори да је наступила промјена у свјетској политици.

Такав говор Терезе Меј уклапа се у Трампов покрет "Америка на првом мјесту", али и са стајалиштима британских бирача који су се осјетили угроженима глобализацијом због чега су и гласали за Брегзит који је на крају премијерку Меј довео на ту дужност, пише Ројтерс.

Агенција додаје да посјетом САД Меј жели да покаже да Британија може просперирати изван ЕУ упркос критичарима у домовини који јој замјерају превелико зближавање с Трампом. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *