Мега пројекат: Кинези пугом спајају Њујорк и Пекинг

Кинези желе да споје читав свијет брзом жељезницом и намјеравају да изграде пругу од Њујорка до Пекинга у дужини од 13.000 километара, што је само једна од планираних жељезничких рута. Воз би путовао брзином од 350 километара на час, па би цијело путовање трајало два дана. Ријеч је о прузи која би ишла из Кине […]

недеља, мај 11, 2014 / 18:42

Кинези желе да споје читав свијет брзом жељезницом и намјеравају да изграде пругу од Њујорка до Пекинга у дужини од 13.000 километара, што је само једна од планираних жељезничких рута.

Воз би путовао брзином од 350 километара на час, па би цијело путовање трајало два дана.

Ријеч је о прузи која би ишла из Кине кроз Русију, преко Беринговог пролаза до САД и нова жељезничка рута би укључивала изградњу најдужег подводног тунела којим би се спојиле обале Русије и Аљаске, преноси Јутарњи лист.

Тунел дужине 200 километара био би четири пута дужи од тунела испод Ла Манша.

Та линија би, према плановима, почињала на сјеверу Кине и протезала се кроз Сибир, Берингов пролаз, Аљаску и преко Канаде до границе САД.

„Већ расправљамо о томе, а и Русија већ годинама размишља о изградњи ове жељезнице“ изјавио је кинески стручњак за жељезницу Wанг Менг-Сху.

„Цхина Даилy“ пише да Кина већ посједује технологију за изградњу такве жељезнице, која ће бити употребљена за спајање Кине и Тајвана подводном жељезницом, кроз тунел дужине 150 километара.

Што се тиче других планова, Кинези желе да направе жељезничку пругу којом би се преко Москве, Берлина и Париза спојили са Лондоном.

То није једина рута која би Кину повезала са Европом, с обзиром да би друга ишла „Путем свиле“, пролазећи кроз Иран и Турску до Њемачке.

О изградњи те двије жељезничке линије се већ воде преговори.

У току је изградња пруге која ће спојити Кину са Сингапуром, преко Вијетнама, Камбоџе, Тајланда и Малезије, а приједлог за градњу жељезничке пруге из Кине у Африку је тренутно повучен.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *