Медведев: Украјина да врати 16 милијарди долара Русији

Премијер Русије Дмитриј Медведев рекао је данас на састанку са предсједником Владимиром Путином да Украјина треба да врати Русији 16 милијарди долара, јер постаје неважећи споразум из Харкова, према којем Москва снабдијева Украјину јефтиним гасом. Медведев је рекао да споразум из Харкова (према којем Русија снабдијева Украјину јефтиним гасом, а за узврат изнајмљује поморску базу […]

субота, март 22, 2014 / 10:18

Премијер Русије Дмитриј Медведев рекао је данас на састанку са предсједником Владимиром Путином да Украјина треба да врати Русији 16 милијарди долара, јер постаје неважећи споразум из Харкова, према којем Москва снабдијева Украјину јефтиним гасом.

Медведев је рекао да споразум из Харкова (према којем Русија снабдијева Украјину јефтиним гасом, а за узврат изнајмљује поморску базу Севастопољ на Криму), постаје неважећи и да Русија сходно томе има законско право да тражи повраћај новца од Кијева.

Медведев је рекао на састанку с предсједником Путином да укупан дуг Украјине према Русији износи 16 милијарди долара, пренијели су руски медији.

Медведев је рекао да поред дуга од 11 милијарди долара за најам поморске базе, Украјина дугује Русији три милијарде долара за недавни зајам и око двије милијарде руском концерну, Газпрому.

Москва и Кијев потписали су 21. априла 2010. године Споразум из Харкова, према којем је, најам базе за флоту продужен у наредних 25 година пошто је тренутни најам истицао 2017. године.

Већи дио Црноморске флоте стациониран је у луци Севастопољ на Криму према споразуму о најму са Украјином.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *