Медведев пријети евру због Кипра

Премијер Дмитриј Медведев запријетио је да ће Русија преиспитати учешће евра у руским резервама ако рјешење за финансијску кризу на Кипру погоди руске интересе. Изгледи за увођење ванредног пореза ЕУ на улоге у банкама на Кипру, од чега је велики дио руски, "разлог је да се размисли" о евру, рекао је премијер у интервјуу за […]

четвртак, март 21, 2013 / 14:02

Премијер Дмитриј Медведев запријетио је да ће Русија преиспитати учешће евра у руским резервама ако рјешење за финансијску кризу на Кипру погоди руске интересе.

Изгледи за увођење ванредног пореза ЕУ на улоге у банкама на Кипру, од чега је велики дио руски, "разлог је да се размисли" о евру, рекао је премијер у интервјуу за европске медије, објављеном данас на сајту Владе.

"Ако је то могуће на Кипру, зашто не би било и у Шпанији, Италији и другим земљама које имају финансијских проблема? Сутра ће тамо конфисковати штедњу", рекао је он.

"Између 41 и 42 одсто наших резерви је у еврима, а предлог (ЕУ Кипру) није само непредвидив, него неоговарајући", рекао је Медведев.

"Све ово ћу рећи мом старом пријатељу Хосеу Мануелу Баросу", закључио је Медведев који ће се данас у Москви састати са шефом
Европске комисије.

Медведев се у интервјуу пожалио што су и рачуни руских државних предузећа ове недеље блокирани на Кипру гдје банке не раде због кризе.

"Велики број наших државних структура ради преко Кипра, а њихови рачуни у банкама су блокирани из неразумљива разлога", рекао је шеф руске владе о мјери којом је од прошле недеље, привременим прекидом рада банака на Кипру, спријечено опште бјекство капитала у страху од новог пореза који се само на Кипру уводи на захтјев ЕУ.

"Поријекло тог новца је очигледно – то су државне структуре", рекао је Медведев о руском капиталу на Кипру.

"То је разлог што имамо чврст став о Кипру и рјешавању проблема кипарског дуга", рекао је Медведев.

Кипарски министар финансија Михалис Сарис наставља данас у Москви преговоре о продужењу уговора о руском кредиту од 2,5 милијарди евра до краја 2016. године.

Медведев је рекао да је кипарска делегација "дала низ приједлога у вези са имовином коју ће Русија бити заинтересован да купи", али "нисмо чули ништа ново", додао је и указао да "не одбијамо разговор" о додатној помоћи Кипру.

"Кипар је чланица Европске уније, а на ЕУ је да формулише своје приједлоге. То треба урадити пажљиво, иначе може поново доћи до свјетске финансијске кризе", упозорио је Медведев.

Он је замјерио ЕУ што Русију није укључила у преговоре с Кипром, што је довело до обећања европске полоћи од 10 милијарди евра, али уз захтјев за једнократни порез на све улоге у банкама на Кипру, од којих је велики дио руски.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *