Међу десет највиших у свијету: Сурчин добија торањ од 75 метара

Колегијум Контроле летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) усвојио је детаљан план о изградњи новог Контролног торња на београдском Аеродрому „Никола Тесла“.

субота, јул 29, 2017 / 13:26

Торањ ће бити висине 75 метара, највиши у овом делу Европе и међу десет највиших на свету, саопштила је СМАТСА.

Изградњом новог торња, СМАТСА иде у корак са плановима Владе Србије о давању у концесију Аеродрома „Никола Тесла“, јер ће својом новом техничком опремом омогућити даљи раст саобраћаја и реализацију свих планова будућег концесионара, наводи се у саопштењу.

Сви детаљи техничке документације, како се додаје, биће завршени до јуна 2018. године, а радови ће почети на јесен 2018. године и трајаће годину дана.

Торањ ће бити изграђен на земљишту СМАТСА доо Београд и финансиран из сопствених прихода, без оптерећивања буџета Србије и Црне Горе.

„Стари торањ је направљен 1962. године, када смо имали саобраћај од 300 авиона годишње, колико данас имамо у најоптерећенијем сату. Ово архитектонско ремек дело,омогућиће још бољу видљивост аеродромских површина и боље услове рада“, поручују из СМАТРА-е.

У објекат ће бити уграђена нова технологија у складу са европским регулативама и стандардима, зграда ће бити енергетски ефикасна и изграђена од еколошких материјала.

Идејно решење урадило је предузеће „Енергопројект индистрија“, а за изградњу ће бити ангажовани домаћи извођачи.

„Ово је и за Контролу летења веома важан пројекат, јер ћемо на једном месту, у истом дворишту, имати Обласну,Терминалну и Аеродромску контролу летења“, наводи СМАТСА у саопштењу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *