Матичне ћелије враћају вид

Матичне ћелије добијене из ћелија коже омогућиле су биолозима да дјелимично поправе вид 70-огодишњој пацијенткињи која је имала дистрофију мрежњаче.

субота, мај 14, 2016 / 16:21

Матичне ћелије добијене из ћелија коже омогућиле су биолозима да дјелимично поправе вид 70-огодишњој пацијенткињи која је имала дистрофију мрежњаче.

Вријеме је показало да је операција изведена 2014. године имала успјеха. Дистрофија мрежњаче најчешћи је узрок погоршања вида код старијих људи и научници одавно траже начин да ријеше овај проблем. За операцију су научници узели дјелић коже пречника око четири милиметра са руке пацијенткиње и уз помоћ раније развијене технологије их модификовали, претварајући их у матичне.

Слична метода, као прво, омогућава да матичне ћелије идеално одговарају конкретној особи, а друго, то помаже да се избјегну етичка питања која се јављају при разговору о коришћењу матичних ћелија ембриона. Добивши индуковане плурипотентне матичне ћелије, специјалисти су их претворили у ткиво мрежњаче и пресадили пацијенткињи.

Нова ткива су се учврстила и кроз неко вријеме се вид жене побољшао. Није било одбацивања мрежњаче, нити неких одступања годину и по дана након операције.

О постигнутим резултатима истраживачи су извијестили на годишњем састанку Удружења за проучавање вида и офталмологије у Сијетлу. Раније су стручњаци из САД и Кине први пут уз помоћ матичних ћелија успјешно излијечили катаракту и вратили вид дјетету. Већ тада истраживачи су примјетили да би развој сличне технологије могао да помогне десетинама милиона старијих људи који пате од катаракте.

Научници, међутим, наводе да нису све методе које се успјешно примјењују на дјеци подједнако ефикасне за људе старијег узраста. У том смислу нови успјех представља прилично значајан напредак.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *