Марш на Дрину разлог за казну Борцу?!

Дерби 6. кола Премијер лиге БиХ у Бањој Луци, између фудбалера Борца и Сарајева, донио је много тензија послије меча, који је завршен резултатом 1:1. Више се причало о дешавањима ван терена и организацији утакмице него о головима Михојевића за Сарајево и Карића за Борац.

уторак, август 29, 2017 / 10:08

Наиме, највећу буру изазвало је пуштање пјесме “Марш на Дрину“ прије почетка утакмице са разгласа Градског стадиона у Бања Луци. Медији из Сарајева то су означили као скандал.

Иако је пјесма настала током Првог свјетског рата у борбама Срба за слободу од Аустроугара, медији у Сарајеву то карактеришу као пјесму уперену против муслиманског народа у Босни, напомињу да се пјесма користила и током рата у Босни деведесетих година.

Борац бити кажњен због пуштања ове пјесме са разгласа, а то је потврђено из Фудбалског савеза БиХ.

– Делегат сусрета Давор Ристовић из Источног Сарајева у свом извјештају је навео шта се све дешавало на стадиону, а између осталог, и да је с разгласа пуштена спорна пјесма. Случај ће преузети прво Такмичарска комисија, која ће прослиједити Дисциплинској комисија. Она доноси одлуку о казни, а Фудбалски клуб Борац за овај пропуст ће сигурно бити санкционисан – наведено је из ФС БиХ.8 КОМЕНТАРА

 1. Јебем ти покварене Србе,као што је Давор Ристовић.Шта зна покварена живина шта симболизује, кад и зашто је настала пјесма “Марш на Дрину“. Са оваквијем, назови Србима, отишли смо у к. Знају ли ови из Сарајева како су њихови преци 1918. године дочекали српску војску која их је ослободила из канџи погане и злочиначке Аустро-угарске монархије. Зна ли “делагат“ да су највеће злочине над Србима у историји начиниле аустроугарске трупе у Мачви, Поцерини и Шапцу и околини кад су бјежале после,пораза на Церу. У тим јединицама био је и каплар зликовац Јосип Броз. Знају ли ови у Сарајеву,као и овај “делагат“ да су само веће злочине од наведених устроугарских злочина починиле јединице 13. СС злогласне “Ханџар“ дивизије који су, како је написао командат једног пука ове јединице “убијали све што се креће, а што не носи фес“. Пјесма “Марш на Дрину“ није уперена против било кога. Она је настала је као историјска потреба и истина. Кога то занима у овој несрећној земљи у којој не смијем да кажем јавно неспорне историјске чињенице, ко су моји хероји, моји историјски јунаци, моје историјске пјесме, ко је крив за страдање мог несрећног народа итд.

 2. Tako i treba.
  Sta glupi Srbi imaju traziti u NSbih???
  Znog te cinjenice smo cak sprijeceni da reprezentacija RS igra prijateljske utakmice sa drugim drzavama.
  NAPUSTITI NSBIH I PRECI U SRBIJANSKU LIGU A KRNJI NSBIH NEKA IGRA SAM SA SOBOM OD SARAJEVA DO BIHACA I NAZAD

 3. Maла исправка Тодоре. Радило се о 43. хрватској дивизији, од миља названој „вражја“, која се налазила у саставу аустроугарске окупационе војске. Најзвучније име поред поменутог је било и Славко Кватерник, кога је наш несретни краљ 1918. прометно у српску војску и дао му већи чин. То ваљда за заслуге у Мачви!? Тај монструм је 1941. постао војсковођа и витез хрватске војнице поглавникове, а његов син обермонструм Еуген Дидо Кватерник био перјаница усташтва и погрома српског народа. Ако се помиримо са датом казном сљедећи корак је укидање српске заставе на борчевом стадиону. А онда ће Драган Бурсаћ да свједочи да је у рату на стадиону био сабирни логор за немуслиманско становништво.

 4. Типфелер, „за несрпско становништво“, али свеједно шта год он посвједочи то су небулозе. И то врло злонамјерне и опасне. И лажне.

 5. Моји момци, због те пјесме и ја сам попио критике и попријеке погледе од србаља…,чему се онда чудити овима.

  Био сам члан организационог одбора 99г, једне велике, тада и прве спортске манифестације такве величине и обима у БЛ.Било је тачно 678 такмичара из Србије, Р Српске ЦГ…,
  На предлог да уз дефиле и постројавање клубова и такмичара иде музика Марш на Дрину, неки су се чудно згледали, неки оборили главе, а један од агилних страначких активиста, прво СПС,а данас СНСД ми отворено рече „ђе’ш то болан, шта ти је,јес’ нор.“ Било је и оних који су подржали. Прошло је само зато јер сам био један од кључнијих у организацији.
  Још тада!???

 6. Мали подсјетник да је у Сарајеву „Свилен конац” такође „инцидентна” и „више на рубу проблема” од Шкорине и Томпсонове „Суде ми” и „домицилне” Мерлинове „Да те није Алија”. Каже син Сафета Исовића да то „не може ни у Уједињеним нацијама, а може овдје.”

  Од 9:26: http://youtu.be/GcWIh_fYwwc?t=9m26s

 7. Када путујем често слушам БХ-радио (овај “заједнички“) и има тамо једна емисија која иде негдје иза подне бар једном-два пута седмично. Концепт емисије је да се јави неки слушалац и наручи једну или двије пјесме. Иако људи те пјесме могу чути послије два-три клика на интернету, воле се јавити и показати шта они слушају.

  И није проблем у слушаоцима.
  Проблем је у уредницима.
  Свака друга је испуњавање жеља онима који желе чути “Шехидски растанак“, “Босно моја похарана“, “Док ме носе на табуту“, “Да те није Алија“ …

  И ја се јавим том уреднику и затражим да се за мене пусти композиција (баш сам рекао композиција) “Марш на Дрину“ од групе Смак.
  Уредник “заједничког“ БХ-радија ми је рекао да је та пјесма неприкладна јер је ратна и неко би се могао наћи увријеђен ријечима те пјесме.

  Ја сам му покушао објаснити да та композиција не може увриједити никога ријечима јер је ријеч о инструменталу и додао да је и “Шехидски растанак“ ратна пјесма, али да мене као Србина и православца она не вријеђа, чак шта више, мислим да се ради о квалитетној пјесми.

  Мало сам га јебуцно са констатацијом да је композиција инструментал, али опет није хтио ни да чује да је пусти, па ми је онда појашњавао да “Шехидски растанак“ није ратна пјесма, па онда да пјесма “Да те није Алија“ није Алија није посвећена Изетбеговићу итд, итд…

  Онда сам га подјебао и рекао му да му можда не смета што се вођа Смака презива Михајловић, а он је, већ видно изнервиран, рекао да и то може бити добар разлог за непуштање композиције.

  Вјероватно претпостављате како се наш разговор завршио. То најбоље знају они који се каче са мном на Фронталу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *