Марш Козака на Париз, у знак побједе над Наполеоном

Руски Козаци кренули су у недељу на коњима на двомесечни марш мира до Париза, како би обиљежили 200 година од побједе над Наполеоном. Двадесет три Козака ићи ће путем којим је прошла руска војска у маршу на Париз између 1812. и 1814. године. Они ће на том путу проћи кроз Бјелорусију, Пољску, Литванију и Француску. […]

понедељак, август 13, 2012 / 08:55

Руски Козаци кренули су у недељу на коњима на двомесечни марш мира до Париза, како би обиљежили 200 година од побједе над Наполеоном.

Двадесет три Козака ићи ће путем којим је прошла руска војска у маршу на Париз између 1812. и 1814. године. Они ће на том путу проћи кроз Бјелорусију, Пољску, Литванију и Француску.

Експедиција је дио државне прославе и креће из Парка побједе у Москви, а завршиће се 19. октобра у дворцу Фонтенбло, гдје је Наполеон абдицирао 1814. године.

Руски предсједник Владимир Путин подсјетио је, у говору у фебруару, на битку против Наполеонове војске код Бородина 1812. године, која је запамћена као једна од најтежих у руској историји и рекао да Руси у свом генетском коду имају записану побједу и да неће дозволити странцима да се мијешају у унутрашње ствари своје земље.

Организатори су саопштили да марш до Париза на коњима није политичка порука већ „симбол солидарности народа Европе који су повезани не само економским интересима већ и заједничком историјом и културом”.

Козаци ће на свом маршу, између осталог, проћи кроз градове Минск, Каунас, Варшаву, Лајпциг и Нанси. Експедицију су финансирали приватни донатори, појединци и компаније, а помогла је и савезна царинска служба.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *