Марко Шикуљак: Деда мразов гепек, и у њему буџет

Вук Караџић је прије два вијека убјеђивао Милоша Обреновића како мора начинити законе, јер држава не може стајати на његовој вољи. Да се не може судити батином, а пресуда зависити од добре или лоше воље господареве.   -У Србији у правом смислу те ријечи нема правитељства никаковога, него сте правитељство ви сами. Кад сте ви […]

понедељак, март 31, 2014 / 06:58

Вук Караџић је прије два вијека убјеђивао Милоша Обреновића како мора начинити законе, јер држава не може стајати на његовој вољи. Да се не може судити батином, а пресуда зависити од добре или лоше воље господареве.

  -У Србији у правом смислу те ријечи нема правитељства никаковога, него сте правитељство ви сами. Кад сте ви у Крагујевцу, и правитељство је у Крагујевцу. Кад сте ви у Пожаревцу, и оно је у Пожаревцу. Кад сте ви на путу, и оно је на путу.

Имали смо ми у ближој прошлости сличних примјера. Куд год је ишао премијер Гојко Кличковић, са њим је ишао и буџет. У гепеку службеног аута. Буџетске исплате је вршио на лицу мјеста, како би ко затражио. Имам нешто канадских долара, снађи се, размијени.

Милош је сматрао како Срби након дивље турске власти нису спремни за закон. Легендарни Гоја се плашио да би неко упадом у банку могао угрозити финансијску стабилност Српске. Шта је са нама данас?

Данас Милорад Додик иде по Српској и из гепека вади донације, планове, стратегије развоја, националну политику. У себи је попут Христа помирио двије природе, предсједника СНСД и предсједника Српске, и не зна се гдје престаје један, а гдје почињe други. То је јединствен случај у демократском свијету, и не постоји објашњење како је таква ствар није противна уставу, или да је устав оставио такву опцију.

Фудбалском клубу Борац предсједник помаже личном одлуком, из личног буџета који је десет пута већи него што је имао предсједник прије њега. Овим потезом још једном се даје за право онима који неодговорно раде и троше више него што имају, да ће им увијек бити пружена рука спаса, а они који на вријеме измирују своје обавезе и плаћају порез су начињени будалама.

Предсједници сједињени у Додику иду широм Српске и представљају стратегију. По један запослени у Електропривреди из сваке куће, наређено директору ЕПРС. Који предсједник је наредио не зна се, али ни један нема институционално право да то чини. Директор РиТЕ Угљевик по пет пута понавља да је милостивом одлуком предсједника наложено да се запошљавају борци, гдје се може и како се може.

Привредна стратегија из гепека није нешто што замара било кога. Наоштрили се медији на то што је један од предсједника у Додику опсовао БНТВ и онако барапски напоменуо да је он главни баја.

Нисмо увријеђени што су нам институције унижене, што ниједно правило не постоји, и што се мијења од потреба предизборне кампање. Сва запослења која се товаре на терет јединог живог привредног субјекта који би могао кренути у инвестиције су поуздана колико и врбов клин. Умјесто да се наложи да ЕПРС крене у градњу неке електране, да се запосле људи на изградњи, а потом и на производњи струје, електране граде странци, а наше елктране запошљавају демобилисане борце да мету лишће по фабричком кругу и одвозе пепео из термоелектране Угљевик.

Управо онај ко највише гази институције сутра ће позивати у њихову одбрану, а сваки напад на њега означавати као напад на институције. Псовки и увреда којима ће бацати прашину у очи да се прича о њима, а не о јаранском управљању земљом и гепек буџетом. Ништа лично.  0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *