Мањак гробних мјеста: Кина промовише сахрањивање у мору

Најмногољуднија земља на свијету би за 10 година могла остати без слободних гробних мјеста, због чега кинеске власти све више промовишу друге начине сахрањивања, као што су кремирање или сахране у мору. Према извјештају који је прошле седмице објавиља кинеска погребна индустрија, предвиђа се да за 10 година у већини кинеских провинција неће више бити […]

понедељак, април 6, 2015 / 12:42

Најмногољуднија земља на свијету би за 10 година могла остати без слободних гробних мјеста, због чега кинеске власти све више промовишу друге начине сахрањивања, као што су кремирање или сахране у мору.

Према извјештају који је прошле седмице објавиља кинеска погребна индустрија, предвиђа се да за 10 година у већини кинеских провинција неће више бити слободних парцела на гробљима.

Због такве ситуације цијене гробних мјеста расту вртоглаво, а држава је 1990-их почела да промовише "морске" сахране, док се све више Кинеза одлучује за кремирање.

Према подацима Министарства цивилних послова Кине за традиционалну сахрану годишње би било потребно више 10 милиона квадратних метара.

Да би ријешила тај проблем, држава је почела да даје субвенције онима који се одлуче да своје ближње сахране у мору.

Пекиншке власти су ове године удвостручиле финансијску помоћ за сахране у мору на 4.000 јуана, са 2.000 јуана (326 долара) 2014.

Грађанима су тиме покривени путни трошкови, осигурање и оброци за шест рођака покојника, а обезбијеђена је и разградива урна.

Током претходне две деценије у Пекингу је регистровано више од 12.500 сахрана у мору, а укупан број "еколошких" сахрана је 2014. достигао готово 79.000.

То је, међутим, још недовољно. Прошле године је на 15 гробаља на подручју Пекинга само 3,5 одсто сахрана било спроведено на нетрадиционалан начин.

Званичник министарства за цивилне послове задужен за питања погребне индустрије Ванг Цхи каже да се власти надају да ће до 2020. тај проценат порасти до 50 одсто.

"Не треба да оставимо зелене планине прекривене бијелим костима", изјавио је Ванг. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *