Мандић: Срби су грађани другог реда у Црној Гори – хоћемо конститутивност!

Члан Предсједништва Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић казао је да је успостављање националне равноправности у Црној Гори могуће само кроз измјену Устава, тако што би се Србима дао статус конститутивног народа.

понедељак, август 14, 2017 / 11:56

“Срби су грађани другог реда у Црној Гори. На питање зашто је то тако, постоје два одговора. Црна Гора није држава истих шанси за све грађане, а са друге стране Срби у Црној Гори имају проблема само зато што су Срби”, казао је он.

Мандић сматра да Уставом ћирилично писмо треба дефинисати као службено док Срби треба да буду пропорционално заступљени у свим институцијама система у складу с резултатима пописа становништва.

Он је рекао да се Срби третирају као рушилачки и реметилачки фактор, не само у Црној Гори, него у региону.

Оцјењујући да Устав игнорише постојање Срба, Мандић је казао да црногорска власт води отворену антисрпску политику.

“Пошто је наш противник веома опасан, има снажну међународну подршку за антисрпску политику коју води, боље се сналази у замагљеним и полудефинисаним односима националних заједница, неопходно је да и убудуће иступимо са јасном српском националном политиком у Црној Гори. Треба упорно да тражимо да се обезбиједи национална равноправност која се мора гарантовати новим уставним и законским механизмима, какви постоје у вишенационалним државама са сличном националном структуром”, рекао је Мандић, наводећи да црногорска власт преко афере “државни удар” води политички рат против представника Фронта, у коме има црногорских странака, попут ПзП-а.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *