Мали брат: Софтвер за праћење дјечијих активности на интернету

Користећи софтвер српских програмера родитељи могу да заштите и контролишу децу или да ограниче време проведено испред рачунара  Одраслима не годи осећај да их посматра свевидеће око Великог брата, али ће се многима свидети чудесне моћи једног његовог млађег рођака. „Мали брат” је програм домаће производње који омогућава да се прате активности најмлађих на рачунару […]

недеља, април 5, 2015 / 13:31

Користећи софтвер српских програмера родитељи могу да заштите и контролишу децу или да ограниче време проведено испред рачунара

 Одраслима не годи осећај да их посматра свевидеће око Великог брата, али ће се многима свидети чудесне моћи једног његовог млађег рођака. „Мали брат” је програм домаће производње који омогућава да се прате активности најмлађих на рачунару да би се заштитили од предатора са интернета или да им се ограничи време проведено испред монитора.

Суочени са истим бригама као и већина родитеља, када схвате да им дете све више времена проводи у виртуелном свету, група програмера је дошла на идеју да створи виртуелног полицајца. Пошто је успешно прошао фазу тестирања, програм је ових дана званично лансиран и може да се преузме са сајта malibrat.com.

Иван Костић, један од аутора, најпре је испробао софтвер на својој осмогодишњој ћерки и каже да је она нормално реаговала.

– Софтвер не може да буде скривен од деце. Ми све време водимо рачуна да не нарушимо приватност и свесни смо да су васпитање, прича и отвореност много бољи од сурове контроле и забрана – каже Костић.

Осим што могу да ограниче време за коришћење сваког програма појединачно („Фејсбука”, „скајпа” или неке видео-игре), родитељи могу да унесу одређене кључне речи. Сваки пут кад их дете укуца у претрагу или прозор за чет, мама или тата добиће мејл са снимком екрана у том тренутку.

– Оставили смо родитељима могућност да одреде кључне речи уместо да их бирају са унапред дефинисане листе. То је било технички захтевније, али смо схватили да људи имају различите проблеме. Неки ће одабрати псовку, други дрогу или предлог састанка – каже Костић.

Многи клинци су данас информатички писменији од родитеља, али овај програм не могу да деинсталирају. То могу да ураде само мама или тата са шифром и корисничким именом. Ако цела породица користи један рачунар, родитељ такође у сваком тренутку може да искључи програм да не би шпијунирао супружника или самог себе и да га поново укључи кад крене из куће и остави дете без надзора.

Тренутно је „Мали брат” доступан за „виндоуз” оперативни систем, а у плану су верзије за „андроид” и „ајос”, оперативне системе за мобилне платформе.

Пробно петодневно коришћење је бесплатно, после чега се наплаћује око 120 динара месечно.

Костић каже да су прве реакције корисника врло добре:

– Задовољни смо, мислим да немају изговор да за тако симболичан износ не омогуће себи да знају шта им деца раде.

Фирми је тешко да по овим ценама заради и преживи, али кажу да постоји интересовање на другим тржиштима. Једно од њих је Словенија, јер софтвери овог типа не постоје у региону. У свету их има, али су значајно скупљи иако имају скромније могућности, кажу аутори „Малог брата”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *