Maле централе нагрдиле Угар

Удружење за заштиту природе и природних резервата Кнежево најавило је да ће код инспекцијских органа и надлежних министарстава инсистирати на досљедној примјени прописа када је ријеч о МХЕ Новаковићи Некада једна од ријетких оаза нетакнуте природе, кањон Угра, који протиче југозападним дијелом општине Кнежево, данас је далеко оног што бисмо назвали природним љепотама. Људска рука, […]

недеља, април 26, 2015 / 10:08

Удружење за заштиту природе и природних резервата Кнежево најавило је да ће код инспекцијских органа и надлежних министарстава инсистирати на досљедној примјени прописа када је ријеч о МХЕ Новаковићи

Некада једна од ријетких оаза нетакнуте природе, кањон Угра, који протиче југозападним дијелом општине Кнежево, данас је далеко оног што бисмо назвали природним љепотама. Људска рука, индолентност и бескрупулозност узели су свој данак.

У кањону Угра и његове десне притоке, Иломске, изграђене су три минихидроелектране: “Иломска”, “Новаковићи” и “Запеће”. Тешко би било одговорити на питање која од ове три МХЕ су у већој мјери унаказиле Угар и уништиле његов водоток, али и биљни и животињски свијет.

У плану је градња још двије МХЕ у доњем току Угра, у његовом најљепшем дијелу, као и на Кобиљској ријеци. Голим оком је видљиво да се инвеститори не придржавају прописа и дозвола приликом градње, а надлежне институције окрећу главу.

Чланови еколошких удружења Центар за животну средину из Бањалуке и Удружење за заштиту природе и природних резервата из Кнежева обишли су протеклих дана средњи ток Угра и на лицу мјеста се увјерили да је ова ријека у потпуности девастирана градњом минихидроелектрана.

МХЕ Новаковићи је у пробни рад пуштена средином 2012. године, а првобитна снага на коју је концесију добило предузеће „Елинг-Инжењеринг“ из Теслића, износила је 2,5 МW и прописана је изградња водозахвата „тиролског типа“. Међутим, филијала аустријског Келага, ЕХЕ доо Бањалука, која је преузела концесију, изградила је брану тзв „бочног типа“ која је виша и захвата већу количину воде, и није у складу са еколошком дозволом, То је у фебруару ове године утврдио и републички еколошки инспектор и наложио промјену типа бране, односно изградњу рибље стазе.

МХЕ Новаковићи има брану бочног типа, иако је према дозволи требала да буде тиролска
Представници аустријско-словеначког концесионара (Келаг ГмбХ са словеначком фирмом кћерком Интеренерго и бањалучком испоставом ЕХЕ доо) одбијају разговор с новинарима, али кажу да ће урадити све што је наложено рјешењем инспекције. Осим тога, тврде да су тиролски и бочни тип бране исти, иако стручњаци наводе супротно.

Симеун Шодоловић, предсједник Удружења за заштиту природе И природних резервата Кнежево каже да је ужаснути чињеницом да се природа у кањону Угра уништава систематски.

-Ја сам схватио да инвеститори неће радити у ријечном кориту, али они уништавају све редом. Келаг се оглушио на висе наших захтјева и упозорења, иако је и еколошки инспецтор утврдио неправилности и одступања од еколошке дозволе, истиче Шодоловић.

Представници еколошких удружења и новинари прате извођење радова у кориту ријеке Угар

Представници Центра за животну средину из Бањалуке, који имају завидно искуство у борби за очување ријечних токова у РС, осим битке за Сутјеску и Сану, у свој календар активности намјеравају да уврсте и ријеку Угар, за коју сматрају да је озбиљно угрожена.
Наташа Црнковић, предсједница Центра за животну средину Бањалука ријеку Угар сматра примјером бахатог понашања и кршења закона.

-Рибље стазе на бранама МХЕ у пракси нигдје не функционишу, па тако ни на Угру. Надлежне институције треба хитно да реагују и спријече безакоње, каже Црвковићева, позивајући све оне који хвале изградњу МХЕ да дођу на Угар и на лицу мјеста се увјере колико је штете нанесено.

МХЕ Иломска је пуштена у пробни рад иако су упитне дозволе за њену изградњу
Хидроелектрана "Иломска" на истоименој десној притоци Угра је урађена без потребних дозвола, обзиром да је планирано 0,22 МW, а направљена је хидроелектрана од 4,8 МW, без студије утицаја и дозвола.Градећи другу МХЕ, Запеће, која је тренутно у пробном раду, аустријско-словеначко-бањалучки инвеститор је у потпуно девастирао корито ријеке Угар, уништавајући потпуно сав живи свијет у њој.

Постављајући цијеви за МХЕ Запеће, ЕХЕ доо врши потпуно измјештање корита ријеке Угар
Келагови представници у РС очито се осјећају заштићеним, јер им ресорна министрарства у Влади РС допуштају да раде шта хоће. Тако су се оглушили и на захтјев ЈУ “Воде Српске”, која их је обавезала да направе хидраулично слапиште, што нису учинили ни након годину и по дана.

Иначе, компанија Келаг, са сједиштем у Клагенфурту, најкорумпиранијој покрајини Аустрије, преко својих фирми гради минихидроелектране од Словеније до Македоније. Захваљујући корумпираној власти у РС, за њих домаћи закони не важе.

Удружење за заштиту природе и природних резервата Кнежево најавило је да ће код инспекцијских органа и надлежних министарстава инсистирати на досљедној примјени прописа када је ријеч о МХЕ Новаковићи. Такође истичу да ће се противити даљој градњи МХЕ у доњем току ријеке Угар, у његовом најљепшем дијелу кањона.0 КОМЕНТАРА

  1. Odrastao sam na rijeci Ugar.Poznate su mi sve ljepote ovog kanjona kroz koji protiče rijeka Ugar.Znam i za priče naših starijih da ova rijeka u ljetnim mjesecima ima svoje ljekovite sposobnosti i liječi od raznih vrsta koštanih obolenja.Šta čovjekova pohlepa,neznanje i primitivizam mogu da učine najbolje se vidi kada čovjek pogleda kako sada izgleda ovaj nekada predivni kanjon i šta je ostalo od rijeke Ugar.Da ima pravde i poštenja neko bi zbog ovoga trebao na dugogodišnju robiju.Ali..

  2. Овакав однос према пиродном богаству, ресурсима и лимитирајућим факторима животне средине није карактеристичан за ову или ону власт. Наравно да такви „тим“ односом извуку доста велику корист- Али у глобалу човјек се према природи односи бахато, недомаћиунски и без јасног знања шта чини и себи и будућим генерацијама.

    У образовни систем треба много јаче и боље увести предмете који се тичу Екологије и Заштите животне средине. Дјеца треба да се васпитавају у таквом духо. Тек након три до четири генерације тако одгојених малишана можемо рећи да смо донекле залијечили ту рак рану нашег друштва али и рак рану цјелокупног Свијета.

  3. Nametnuti model ekonomije liberalnog kapitalizma od strane ove vlade pre 18 godina predviđa ne samo potpunu rasprodaju indstrije sa svim fabrikama, davanje prirodnih resrsa stranom okupatoru, i prodaju infrastrukture. Nemetnuta privatizacija podrazumeva i privatizaciju i prodaju PIO fonda, prodaju Zravstvenog fonda. Privatizacija obrazovanje već izvršena.
    VIDEĆEMO KAKO ĆE PENZIJE BITI ISPLAĆIVANE I KOLIKO ĆE NAROD PLAĆATI LEČENJE KADA SE PRIVATIZUJU PIO I ZDRAVSTVENI FOND.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *