Македонци тврде да су пронашли Александрову гробницу

На основу ископавања у последња 24 часа на археолошком локалитету Старо Бонче у општини Прилеп, македонски археолози убеђени су да су пронашли гроб античког владара Александра Великог, објавио је македонски интернет портал „Телеграф“. На локалитету Старо Бонче, где су и раније проналажени трагови гробница великодостојника из античке историје, откривена је зазидана и наткривена гробница монументалних […]

среда, април 1, 2015 / 17:58

На основу ископавања у последња 24 часа на археолошком локалитету Старо Бонче у општини Прилеп, македонски археолози убеђени су да су пронашли гроб античког владара Александра Великог, објавио је македонски интернет портал „Телеграф“.

На локалитету Старо Бонче, где су и раније проналажени трагови гробница великодостојника из античке историје, откривена је зазидана и наткривена гробница монументалних димензија, док су јужно од села раније били откривени гробови у којима су пронађени ковани новчићи из времена Александра Великог.

Из тима археолога је речено да су остаци монументалне гробнице откривени у току јучерашњег дана, због чега је ангажована служба за обезбеђење локалитета, након чега је рано јутрос настављено ископавање које показује подударности на локалитету са описима гробнице коју је дао антички историчар Диодор.

Према незваничним подацима на локалитету код Прилепа откривени су делови златног ковчега, над којим се налазе и делови златног поклопца, поред ковчега су пронађени остаци мрежасте завесе са које висе предмети који наликују на звончиће, док су изнад мреже дебљине прста пронађене паралелено постављене четири плоче.

На једној од плоча се види приказ Александра Великог са жезлом у рукама, док је поред њега приказана фаланга (борбена јединица из античког доба).

Откривени су и остаци оружја са којима је, како је описао антички историчар Диодор са Сицилије, био закопан познати војсковођа.

Археолози истичу да су видљиви знаци да је некропола већ била опљачкана у прошлости.

Ковчег ће, како се претпоставља, бити отворен у току дана, када на локалитет дође и директор Управе за заштиту културног наслеђа Виктор Лилчић, наводи портал Телеграф.мк.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *