Макар на силу: Химна БиХ проговорила и мимо устава

Иако БиХ химна према уставу нема ријечи, то није сметало да се једна од пробних верзија интонира пред полицајцима Кантона Сарајево, на обиљежавању њиховог праника. Питање је да ли је то нормално, као и став да је неимање ријечи химне највећи проблем ове несретне земље. Нови циркус са обиљежјима БиХ и кршење устава поново долази […]

петак, август 31, 2012 / 12:33

Иако БиХ химна према уставу нема ријечи, то није сметало да се једна од пробних верзија интонира пред полицајцима Кантона Сарајево, на обиљежавању њиховог праника.

Питање је да ли је то нормално, као и став да је неимање ријечи химне највећи проблем ове несретне земље. Нови циркус са обиљежјима БиХ и кршење устава поново долази са стране којој се то може, јер је њежно мажена од стране међународне заједнице.

Вокални ансамбл Арт Виво је јучер на манифестацији Дани полиције Кантона Сарајево извео химну БиХ са текстом "Земљо Кулинова", који је написао књижевник Златко Топчић.

Публика је била одушевљена, а Топчић, дакако, задовољан. Познато је да верзија текста композитора Душана Шестића и Бењамина Исовића никада није добила парламентарну верификацију.

”Ово је покушај да се, макар неформално, исправи фрустрирајућа чињеница да наша химна још увијек нема текст. ‘Земљо Кулинова’ подсјећа на дугу хисторију ове државе. Одмак је то ка времену које је, према романтичарским предањима, било доба благостања, ‘за Кулина бана и добријех дана’, ка периоду с којим се ваљда сви можемо идентифицирати, изузев оних који на помен Кулина бана и државе Босне и Херцеговине добију копривњачу", навео је Топчић, додајући како му није битно хоће ли његов текст бити званично усвојен.

"Важније ми је да њен једноставни рефрен прихвате наши људи, наши навијачи у свим приликама када, умјесто мука или мумлања, требају пјевањем исказати понос и приврженост својој земљи или пружити подршку нашим спортистима… Ништа више и ништа мање", додао је Топчић.

ЗЕМЉО КУЛИНОВА

Моја земљо мила
Од јаве и снова!
Мајко стара
Тројице синова!

Кућа ти си моја!
Камен ја сам твој!
О ти земљо Кулинова
Живјела! (рефрен)

Од свјетла и тмине ти си
Моја земљице!
Велико је срце
Моје дједовине!

Под небом високим
Грана маслинова!
О ти земљо Кулинова
Живјела! (рефрен 2x)0 КОМЕНТАРА

  1. cuj “iako himna BiH prema ustavu nema tekst“ koje gluposti. U ustavu se i ne spominje himna, a kamo li da pise da nema tekst. izgleda autor ovog teksta smatra da citaoci nemaju ni osam razreda osnovne skole pa ce svaku glupost progutati

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *