Maјсторовић: Комсар улаже око миларду евра

Изградња Термоелектране „Угљевик три“ и хидроелектране „Мрсово“, за коју је компанија „Комсар енерџи“ Републике Српске добила конценсију, су инвестиције вриједне око милијарду евра, рекао је директор ове компаније Синиша Мајсторовић. "Ово је највећа инвестиција, не само у Републици Српској, него на Балкану. Све инвестиције финансирамо сопственим средствима и мислим да ћемо успјети остварити планове у […]

петак, децембар 21, 2012 / 09:14

Изградња Термоелектране „Угљевик три“ и хидроелектране „Мрсово“, за коју је компанија „Комсар енерџи“ Републике Српске добила конценсију, су инвестиције вриједне око милијарду евра, рекао је директор ове компаније Синиша Мајсторовић.

"Ово је највећа инвестиција, не само у Републици Српској, него на Балкану. Све инвестиције финансирамо сопственим средствима и мислим да ћемо успјети остварити планове у релативно кратком року", рекао је Мајсторовић.

Он је додао да су припремни радови за изградњу термоелектране "Угљевик три" при крају, те да се очекује да ће у мају почети радови на изградњи.

"Добили смо локацијске услове за изгрању термоелектране, а у процедури смо добијања еколошке дозволе и надамо се да ћемо до маја успјети да добијемо грађевинску дозволу", рекао је Мајсторовић на дружењу са новинарима у угљевичком хотелу „Енергетик“.

Према његовим ријечима, до 15. јануара "Комсар енерџи" ће потписати уговор са кинеским партнерима који ће радити на пројектовању термоелектране.

"Очекујемо да ћемо до априла завршити нострификацију пројектне документације како бисмо у мају почели с радовима", рекао је Мајсторовић.

Он је додао да ће термоелектрана бити снаге 600 мегавата, са два блока снаге по 330 мегавата, те да ће се градити по један блок који ће моћи да раде независно један од другог.

Мајсторовић је истакао да је компанија "Комсар енерџи" на припремне радове за изградњу термоелектране и на истраживања резерви угља које ради у Угљевику до сада уложила око 13 милиона евра.

Јучерашњем дружењу са новинарима присуствовао је и шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић, који је рекао да је ова инвестиција од великог значаја и за Српску и за локалну заједницу.

"Изградњом теромоелектране биће запослено неколико стотина људи и неколико компанија са овог подручја. Осим тога, отворене су могућности за неке нове инвестиције и мислим да је то у вријеме кризе веома значајна ствар", рекао је Перовић.

Вриједност укупне инвестиције изградње термоелектране је 700 милиона евра. Очекује се да ће овај пројекат значајно упослити нове компаније и да ће у новој термоелектрани бити запослено око 800 радника.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *