Мајкл Мур: Масакри у Америци неће престати

Познати амерички редитељ упозорио америчку јавност да оружани масакри, какав се недавно десио у школи у Конектикату, неће ускоро престати Мајкл Мур је у свом блогу на сајту листа "Хафингтон пост" навео да борба за строже законе о оружју мора да се настави и да је он, као и сви, за то да предсједник и […]

уторак, децембар 25, 2012 / 13:48

Познати амерички редитељ упозорио америчку јавност да оружани масакри, какав се недавно десио у школи у Конектикату, неће ускоро престати

Мајкл Мур је у свом блогу на сајту листа "Хафингтон пост" навео да борба за строже законе о оружју мора да се настави и да је он, као и сви, за то да предсједник и Конгрес усвоје строже законе, укључујући забрану аутоматског и полуаутоматског оружја, и шаржера који садрже више од седам метака.

"Све те мјере неће стварно зауставити масовна убиства и неће ријешити суштину проблема – Конектитат има један од најстрожих закона у САД, али то није спријечило убиство више од 20-оро дјеце", оцијенио је оскаровац, који је направио више документараца везаних за овај проблем.

Подсјећајући да постоје и друге земље у којима је омогућено појединцима да купују оружје и да "њихова дјеца гледају насилне филмове", али да "једни друге не убијају", Мур оцјењује да одговоре на питање зашто је то тако треба тражити и у политици САД према остатку свијета.

"Ми смо земља чије вође званично санкционишу насиље, а у исто вријеме спроводе насилне акте да би постигли често неморалан циљ. Ми изводимо инвазије на земље које нас нису напале. Ми тренутно користимо беспилотне летјелице у неколико земаља, често убијајући цивиле", наводи он.

Мур сматра да то не треба никог да чуди и објашњава да су САД нација настала на геноциду и изграђена на леђима робова.

"Поклали смо 600.000 једни других у грађанском рату. Ми смо припитомили Дивљи запад револвером и силујемо и тучемо наше жене без милости и у запањујућем броју – на свака три сата једна жена бива убијена у САД, на свака три минута је силована, а на сваких 15 секунди пребијена", указао је Мур.

Према њему, одговор на питање зашто се Американци тако понашају, је прост – зато што "нам се може".

"Постоји ниво ароганције у, иначе, пријатељском америчком духу. Варамо себе да има нечег изузетног у нама што нас дијели од свих оних ‘других’ земаља. Убијеђени смо да смо први у свему. Вјерујемо да имамо највећу демократију, али имамо мањи одзив на изборима од било које западне демократије", наводи Мур.

Амерички редитељ је изнио да су сиромаштво, страх-расизам и друштво у коме влада егоистички принцип – ја сам себи најважнији, узроци учесталијег насиља код Американаца.

Мур је навео да управо сиромаштво одваја САД од остатка развијеног свијета, имајући у виду да 50 милиона њених грађана живи у сиромаштву, да је сваки пети Американац гладовао бар једном у години дана, а да већина оних који нису сиромашни "живи од плате до плате".

"Нема сумње да ово ствара више насиља и криминала. Радна мјеста средње класе спрјечавају насиље", образложио је редитељ.

У погледу страха, односно расизма, Мур подсјећа да је америчка нација "ужасно плашљива" имајући у виду да земља никад није нападнута.

"Зашто нам је потребно 300 милиона комада ватреног оружја у нашим кућама? Забринути смо да ће Индијанци из казина да крену ратном стазом?", упитао се иронично Мур и одговорио да је то због тога што се превише бијелаца плаши црних људи.

То потврђује и податак да највећу количину оружја купују бијелци у предграђима и на селу, наводи Мур.

Према његовим ријечима, највећи узрочник насиља је егоистични принцип по коме свако брине своје бриге, а на туђе се ни не окреће.

"Не кажем да је на неком другом мјесту све савршено, али, путујући по свијету примјетио сам да у другим цивилизованим земљама цијела нација има користи од тога што људи брину једни о другима", каже Мур и закључује да у државама у којима постоји јак дух заједништва људи много теже убијају једни друге.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *