Мајевичка шљивa иде за Русију и Њемачку

На подручју општине Угљевик до сада је откупљено око 600 тона шљиве, од чега ће велики дио бити извезен у Русију, а тек мали проценат у Њемачку, рекао је Срни директор предузећа „Експорт-импорт Бојин“ Миле Стојић. Стојић наводи да је угљевичка шљива високог квалитета и да су воћари са овог подручја у предности у односу […]

петак, август 10, 2012 / 11:20

На подручју општине Угљевик до сада је откупљено око 600 тона шљиве, од чега ће велики дио бити извезен у Русију, а тек мали проценат у Њемачку, рекао је Срни директор предузећа „Експорт-импорт Бојин“ Миле Стојић.

Стојић наводи да је угљевичка шљива високог квалитета и да су воћари са овог подручја у предности у односу на остатак тржишта, јер шљива на овим просторима сазријева 15 до 20 дана раније.

Његова фирма је највећи извозник шљиве на подручју општине Угљевик, али се бави и производњом овог воћа.

Стојић је додао да се, када је нормалан род, остварује принос од око 80 тона, али да је ове године због суша и невремена род шљиве скоро преполовљен.

"Пољопривредници са овог подручја немају проблем са раном сортом шљиве, јер земљиште током њеног сазријевања још увијек има довољну количину влаге. Проблем су сорте које касније сазријевају и којима је потребно наводњавање", каже Стојић.

Он је нагласио да је за узгој шљиве потребан систем наводњавања и боља противградна заштита.

"За наводњавање је потребно издвојити око 1.500 до 2.000 КМ по хектару, што није велика количина новца с обзиром на то да значајно унапређује производњу. Главни проблем представља недостатак воде", истиче Стојић.

Општина Угљевик је ове године, како је рекао Стојић, давала подстицаје од око пет одсто на улагања.

Предсједник комисије за подстицаје у општини Угљевик Мирјана Новаковић рекла је Срни да се на основу Правилника о подстицају даје три КМ за сваку нову засађену садницу шљиве али да се, према Правилнику, подстицаји дају пољопривредницима који имају више од 160 садница воћа.

На подручју општине Угљевик у току је берба шљива сорте стенлеј, а откупна цијена по килограму је око 0.50 КМ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *