Мајер: Платформа Србије за КиМ катастрофа

Амерички стручњак за Балкан Стивен Мејер рекао је Срни да је нова платформа Србије за Косово и Метохију „катастрофа“ и нагласио да једини начин за напредак у рјешавању питања Косова представљају директни разговори Београда и Приштине, без претходно одређених услова и без учешћа Вашингтона, Брисела или Москве. Прво, истакао је Мејер, уколико се претпостави да […]

понедељак, децембар 24, 2012 / 12:46

Амерички стручњак за Балкан Стивен Мејер рекао је Срни да је нова платформа Србије за Косово и Метохију „катастрофа“ и нагласио да једини начин за напредак у рјешавању питања Косова представљају директни разговори Београда и Приштине, без претходно одређених услова и без учешћа Вашингтона, Брисела или Москве.

Прво, истакао је Мејер, уколико се претпостави да је нова платформа почетна позиција у политичким разговорима са Приштином, онда платформа даје превише права од самог почетка.

"Као што се из реаговања премијера самопроглашеног Косова Хашима Тачија види, нема разлога да је Приштина прихвати. Нова платформа практично признаје независност Косова под администрацијом Приштине. То би била надоградња на признању које је већ власт Бориса Тадића дала Приштини пристанком на `техничке“ разговоре`. Београд је прешао велики пут ка признању независности Косова и нова платфома то признање носи даље. Уколико је циљ примамити Приштину у разговоре, онда је ова платформа пропала на почетку", истакао је Мејер.

Друго, додао је он, уколико се претпостави да је платформа једноставно нешто више од почетне позиције за нове разговоре, онда је план још смјешнији, јер поново је Приштина неће прихватити, а у том случају, и Вашингтон и Брисел ће је, такође, одбацити.

"Приштина жели потпун суверенитет без учешћа Владе Србије. Све гдје се помиње аутономија и трајно учешће Срба у руковођењу Косовом биће одбијено. Свеједно да ли се платформом жели постићи рјешење попут Каталоније или Републике Српске, то Приштина неће прихватити. Не знам кад ће Београд увидјети овај веома једноставан концепт“, нагласио је Мејер.

Нова платформа, додао је он, подсјећа на дијелове плана Мартија Ахтисарија, који, такође, не води никуда. Међутим, исто тако је важно да нова платформа оставља Србе, посебно оне на сјеверу Косова, на цједилу са компликованим системом власти и присилно подијељеном лојалности.

Мејер је нагласио да Влада Србије треба директно да каже да једини начин за напредак у рјешавању питања Косова представљају директни разговори Београда и Приштине, без претходно одређених услова и без учешћа Вашингтона, Брисела или Москве.

„Нажалост, влада Србије се толико плаши Брисела и Вашингтона да би било потребно истинско Божије дјело да би Београд то и учинио“, истакао је Мејер.

Уколико Приштина одбије такве разговоре, нагласио је Мејер, Београд треба да почне да поништава „техничке“ споразуме постигнуте у протеклих неколико година, укључујући и одбацивање плана од шест тачака УН за Косово.

"Уколико би Приштина одбацила такве разговоре, Београд би, такође, требало да распореди полицијске јединице у област сјеверно од ријеке Ибар, на шта Србија има право према Резолуцији Савјета безбједности 1244", закључио је Мејер у изјави Срни.0 КОМЕНТАРА

 1. Не боји се Београд, боји се власт у Београду, тачније ни они се не боје јер извршавају задатке, уредно.

  Нико не зна шта је платформа с обзиром да постоје двије верзије. Једна за запад, друга за унутрашњу употребу. Платформа је већ послужила својој сврси. Данима се о њој прича, тиме се скреће пажња са ситуације на терену гдје је успостављена граница.

  Једино рјешење јесте да Устави суд Србије све уредбе које су донесене на ову тему прогласи неуставним, да након тога власт у Србији, а под тим изговором, се повуче и из ових споразума од неки дан о граници. Послије свега тога прекинути преговоре и вратити читав процес у УН, СБ УН- а. Уцијенити резолуцијом 1244 која предвиђа повратак српских снага на КиМ и струјом јер се све контролише са сјевера Космета, рад Обилића и сл. Циљ им је да то ставе под контролу, то им не треба допустити.

 2. Ој давори ти Косово равно
  шта си данас дочекало тужно
  да те бране луде аџамије
  које су те и до сад браниле
  ал’ т’ одбранит никад не могоше
  немој, пусто, да те више бране
  јер од њине бриге и одбране
  виде ти се џигерице б’јеле.
  Но се стрпи, ој тужно Косово
  кад си могло пет вјекова трпит’
  притрпи се још неку годину
  докле Курта и са њиме Мурта
  и остали куси и репати
  не смакну се Србији с грбаче
  да се грешна мало поодмори
  од алаве дјеце своје луде
  која љубав патриотску мјере
  снажним џипом и дубоким џепом.

 3. Srbiji treba platforma za Srbiju a ne za Kosovo.Srbija se topi ,Srbija nestaje , a problem Kosova najbolje je da se zaledi….pa ako nekad budemo imali vojni,politički,ekonomski i biološki potencijal da se vratimo na Kosovo vratićemo se ,a ako ne budemo imali ništa zato -ionako je izgubljeno

  Dolazi Albanac Srbinu na Kosovu i pita:Koljiko kosta ovaj tvoj kuca,da te ne gljedam vise ovde“?Kaze Srbin,eto daj 200 hiljada eura,da nesto kupim u Beogradu.Kaze Albanac:“evo ti odma 400,selji u Moskvu,nemoj da te seljim dva puta“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *