Мајер: Хашки трибунал није непристрасан

Амерички стручњак за Балкан Стивен Мејер рекао је данас Срни да је Хашки суд одавно наџивио своју бескорисност и да је јасно исказано да нема јединствене стандарде правде. Према његовим ријечима, именовање Бена Емерсона, који је био главни бранилац вођи ОВК Рамушу Харадинају, за судију Резидуалног механизма показује чињеницу да Хашки трибунал није непристрасан. Мејер […]

недеља, децембар 30, 2012 / 16:32

Амерички стручњак за Балкан Стивен Мејер рекао је данас Срни да је Хашки суд одавно наџивио своју бескорисност и да је јасно исказано да нема јединствене стандарде правде.

Према његовим ријечима, именовање Бена Емерсона, који је био главни бранилац вођи ОВК Рамушу Харадинају, за судију Резидуалног механизма показује чињеницу да Хашки трибунал није непристрасан.

Мејер је нагласио да, пошто ће суђења у Хагу и Аруши трајати најмање до 2016. године /када ће УН преиспитати рад Механизма за међународне кривичне трибунале/, свјетска организација мора да осигура да именоване судије нису повезане са било којим од оптужених или ратовима у бившој Југославији.

"Нико не може порећи да су се десиле страшне суровости током ратова на простору бивше Југославије, али Хашки трибунал никада није био првенствено ствар правде, него снаге побједника и углавном моћи Вашингтона и Брисела", истакао је Мејер.

Он сматра да ће расправа у међународним организацијама о раду Хашког трибунала донијети мало тога доброг.

"Срби треба да затраже окончања процеса. Хашки процес је наџивио своју бескорисност и јасно је исказао да нема јединствене стандарде правде. Два суђења /вођи ОВК Рамушу/ Харадинају била су обмана у поређењу са процесима против других, посебно Срба", нагласио је Мејер.

Он је подсјетио, све указује на то да је главни "стандард" за Хашки суд "командна одговорност ", али само понекад, јер, додао је он, ако је постојало довољно доказа да буде осуђен низ српских лидера, сигурно има довољно доказа /на основу командне одговорности/ да буде осуђен и Харадинај за акције ОВК у Глођанима.

Мејер је нагласио да широм свијета постоје многа мјеста гдје би могла бити одржана суђења у хашком стилу – Бурма, Сирија, Мали, Јемен, затим за мексичке нарко ратове, као и за Авганистан и Ирак, укључујући, додао је он, и америчке акције у ове двије посљедње земље.

Адвокат Бен Емерсон, главни бранилац Харадинаја, именован је за судију Резидуалног механизма, који 1. јула насљеђује Хашки трибунал, потврдила је раније Срни портпарол ове институције Магдалена Спалинска.

За сада није познато у којим ће предметима судити Харадинајев бранилац, али се зна да су му на располагању сви жалбени поступци против Срба који не буду завршени у првој половини наредне године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *