Мајдан у Балтимору

Више хиљада људи учествовало је у демонстрацијама одржаним у највећим градовима на источној обали САД, захтијевајући једнак третман полиције према свима након што је тамнопути младић Фреди Греј преминуо од повреда у полицијском притвору у Балтимору. Највећи број демонстраната забиљежен је у Балтимору, гдје је блокиран саобраћај у централном дијелу града. Више хиљада људи демонстрирало […]

четвртак, април 30, 2015 / 09:22

Више хиљада људи учествовало је у демонстрацијама одржаним у највећим градовима на источној обали САД, захтијевајући једнак третман полиције према свима након што је тамнопути младић Фреди Греј преминуо од повреда у полицијском притвору у Балтимору.

Највећи број демонстраната забиљежен је у Балтимору, гдје је блокиран саобраћај у централном дијелу града.

Више хиљада људи демонстрирало је у знак солидарности у Њујорку, Вашингтону и Бостону.

Демонстрације су, углавном биле мирне, мада је полиција Њујорка саопштила да је ухапшено више од 60 особа.

Око 2.000 припадника Националне гарде распоређено је од почетка седмице на улицама Балтимора, гдје је уведен и полицијски час од 22.00 часова до 5.00 часова.

Околности око Грејеве смрти и даље су нејасне, али је шест полицајаца суспендовано са посла без плате.

Амерички дневник "Вашингтон пост", позивајући се на полицијски документ, наводи да је затвореник, који је у транспортном комбију био са Грејем, изјавио да је могао да чује "како младић главом удара у унутрашњост возила и да вјерује да је намјерно покушавао да се повриједи".

Затвореник је од Греја био одвојен металном преградом и није могао да га види.

Греј је умро седам дана послије хапшења и имао је теже повреде кичме.

Амерички предсједник Барак Обама је у недавном обраћању поводом нереда у Балтимору признао да је земља суочена са кризом и да су односи полиције са афроамеричком заједницом "узнемирујући".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *