Мадрид пријети да ће полицијом и војском спречити каталонски референдум

У току је даље заоштравање између Мадрида и Барселоне. Након што је каталонски лидер Карлес Пуџдемон објавио да ће 1. октобра бити одржан „референдум независности, иако је Уставни суд Шпаније суспендовао закон на основу којег је расписан, председник владе у Мадриду, Маријано Рахој, упозорио је:

субота, септембар 9, 2017 / 17:44

„Демократија је одговорити тврдо, без колебања и са потребним достојанством! Никаквог референдума о `самоопредјељњу Каталоније` неће бити!”

Државни тужилац Шпаније, Хосе Мануел Маса, објавио је да ће полицији, цивилној гарди Шпаније и аутономној полиције Каталоније бити наређено да конфискује гласачке кутије и гласачке листиће припремљене за референдум.

Маса је затражио од шпанске тајне полиције да држи под присмотром све могуће активности владе Каталоније (Женералитета) повезане са плебисцитом.

Члановима каталонске владе запријетио је кривичним оптужницама због стављања потписа на закон о одржавању референдума.

Рахојева влада је од свих општинских и градских власти Каталоније затражила да не дозволе одржавање референдума.

Ако Мадрид буде заиста предузео све што најављује – кључна слаба карика у цијелом његовом плану је полиција Каталоније.

Постоје процјене да ће се она – бар у већини – потчинити властима Каталоније, а не Мадриду.

У том случају ће она постати оружана сила Каталоније. А то ће бити прелажење Рубикона.

Са његове друге стране свашта постаје могуће.

Каталонија – поред своје полиције – има и министарство спољних послова са доста представништава по свијету, као и своје посланике у Европском парламенту.

У Барселони се већ увелико дебатује о својој армији и свом посебном финансијском систему.

Према последњим анкетама, одржвање референдума подржава 55 одсто бирача, а за независност ће гласати 50,1 одсто, што значи да ће сви који изађу на биралишта 1. октобра практично гласати за отцјепљење од Шпаније.

Шпанска министарка одбране – Марија Долорес де Коспедал – најавила је да ће и војску укључити у одбрану територијалне цјеловитости и суверенитета земље.7 КОМЕНТАРА

 1. Princip samoopredjeljenja naroda se definiše upravo sada, upravo u ovo naše vrijeme. Koliko vidim 2 su osnovna uslova – teritorija sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću i prosta većina na referendumu o statusu.

  Ova prosta većina mi je nekako malo… bilo bi pametnije da se ova prosta većina zamijeni dvotrećinskom – apsolutnom većinom.

 2. Ма лако се Каталонији зезат с тим…Њој сецесију онемогућава само Устав Краљевине Шпаније. А када би се Федерација БиХ хтјела отцјепити од БиХ, па макар се усудила и провела референдум на којем би велика већина била за то, одмах би скочиле све свјетске силе, потписнице и гаранти Дејтона и цјеловитости државе БиХ, да јој разбију њушку…Него стрпит се, једно 100-200 година, па пробат шта…И Каталонија је тако…

  1. Hrvati cekali 45 godina
   Siptari cekali 54 godine
   Republika Srpska ce za najkasnije 3 godine biti nezavisna drzava.
   Jadni balijaci umislili da bi clanstvo u nato-u sprijecili raspad drzave.
   Pa spanija je clanica nato!!!
   I ???
   Hahaha

   1. Ви као да подржавате независност “NDH” и “Kosova” која је остварена на страдању СРБА и на СРБСКОЈ територији? Ако је то оправдање и разлог за “независност” Р. Српске онда је то и више него жалосно?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *