Ma дигни руку: Неша Галија и Срђан Драгојевић у Скупштини Србије

Ставове грађана у скупштинским клупама у наредне четири године заступаће махом економисти, којих је убједљиво највише на свим листама, али о креирању нових закона бринуће и новинари, психолози, лекари, математичари и пензионери. У овом сазиву, као и у претходном, извршну власт контролисаће прије свега посланици који долазе из главног града Србије, а и послије недавних […]

четвртак, март 20, 2014 / 21:13

Ставове грађана у скупштинским клупама у наредне четири године заступаће махом економисти, којих је убједљиво највише на свим листама, али о креирању нових закона бринуће и новинари, психолози, лекари, математичари и пензионери.

У овом сазиву, као и у претходном, извршну власт контролисаће прије свега посланици који долазе из главног града Србије, а и послије недавних избора показало се да има оних који су одлучили да из свијета умјестности "завире" у скупштинске клупе будући да ће се у њима наћи фронтмен групе "Галија" Ненад Милосављевић и редитељ Срђан Драгојевић.

Међу седам листа које улазе у парламент око трећине су жене и то захваљујући Закону о избору народних посланика који је све странке и коалиције обавезао да сваки трећи кандидат на листи буде мање заступљен пол, односно жена.

Управо најмлађи посланик овог сазива Скупштине Србије је жена – студенткиња Катарина Шушњар са листе СНС, која има 24 године, док је најстарији парламетнарац Милан Кораћ испред коалиција СПС-ПУПС-ЈС који има 85 година.

На листи СНС од 158 нових парламентараца 52 су жене, најстарији је Вучета Тошковић који има 73 године, док је међу напредњацима осам посланика млађих од 30 година.

Да ли због тога што Србији слиједи борба за оздрављење економије или нечег другог тек у Скупштини Србије боје коалиције коју предводи СНС браниће 25 економиста и то је убедљиво најзаступљеније занимање на листи СНС.

За њима не заостају много ни инжењери и професори којих је по 22, а затим слиједе љекари који имају 20 представника укључујући два хирурга, па потом правници којих је 19, а међу којима је и лидер СНС Александар Вучић.

Приватних предузетника и привредника је седам, менаџера пет, а ставове грађана у највишем законодавном тијелу заступаће и четири новинара, три политиколога и два политиколога за међународне односе.

О креирању нових законских решења и контроли извршне власти бринуће се и по два психолога и педагога, али и по један информатичар, педијатар, васпитач, машински техничар, хемичар, социјални радник, социолог, дефектолог, а у скупштинским клупама место ће имати и судија и генерал у пензији.

У здању на Тргу Николе Пашића чуће се и излагање једног археолога, математичара, продуцента, а међу посланицима поново ће се наћи и књижевник Александар Чотрић, пољопривредник Маријан Ристичевић, а имаћемо и "правог политичара" будући да је Драган Шормаз и овог пута, као и 2012. године, као занимање навео "политичар".

Међу напредњацима је 11 оних који могу да се похвале докторским дипломама, али и један магистар примаријус.

Као и у прошлом сазиву парламента највише је народних представника из Београда и то трећина, односно 52, а за главним градом слиједе Нови Сад са осам представника, Крагујевац са шест и Чачак са пет, Ниш са четири.

По три посланика долазе из Вршца, Краљева и Лесковца, а по два из Новог Пазара, Сомбора, Крушевца, Зрењенина, Сремске Митровице и Лознице, док по једног представника имају Ваљево, Косјерић, Врањачка Бања, Пожаревац, Коцељева, ССабац, Смедерево, Рума, Ужице, Прибој, Пријепоље, Бајна Башта, Тутин, Рашка, Топола, Аранђеловац, Горњи Милановац, Трстеник, Јагодина, Свилајнац, Кула, Алексинац, Врање, Власотинце, Пирот, Прокупље,Зајечар, Велика Плана, Петровац на Млави, Кучево, Кикинда, Сврљиг, Косовска Митровица, Липљан, Суботица, Панчево, Ковин, Сомбор, Сечањ, Нови Бечеј.

И међу социјалистима и њиховим коалиционим партнерима највише је Београђана и то 19, док су остали далеко иза њих, па тако из Новог Сада долазе четири посланика, Ниша три, а по два из Крагујевца, Јагодине и Краљева, док по један долази из Врбаса, Чачка, Приштине, Сурдулице, Врњачке Бање, ССапца, Руме, Смедерева, Петровца на Млави, Ваљева, Сремских Карловаца и Крушевца.
Као и код напредњака и социјалисти највише рачунају на економисте, којих је испред коалиције СПС-ПУПС-ЈС 12, а потом су са пет представника најбројнији политиколози, што је и занимање лидера СПС Ивице Дачића.

У скупштинским клупама програм коалиције браниће и по четири инжењера и правника, три професора универзитета, два доктора, по један приватни предузетник, социолог, филолог, математичар…
Коалиција СПС-ПУПС-ЈС у својим редовима има највише пензионера, њих девет, а исто толико и оних који имају звање доктора наука.

Од 44 посланика 15 је жена, само двоје млађи су од 30 година, док је седам старијих од 70, међу којима и најстарији парламетнарац Милан Кораћ.

У посланичком клубу ДС однос снага такође је у корист мушкараца, којих је 13 у односу на шест припадница љепшег пола, које ће заступати ставове те странке.

Такође, и овде је статистика јасна – највише је парламентараца са пребивалиштем у Београду, у случају демократа девет, а са три представника слиједи Нови Сад, док из Лесковца, Новог Пазара, Ниша, Панчева, Ужица, Крагујевца и Соко Бање долази по један посланик.

Највише демократа има диплому правног факултет, њих шест, а потом слиједе инжењери, међу којима је и лидер ДС Драган Ђилас.

У Новој демократској странци Бориса Тадића, која први пут улази у парламент, међу 18 посланика је седам жена, такође највише њих долази из Београда, а најзаступљенија занимања су економисти, инжењери и правници.

Међу представницима мањина слична је ситуација када је ријеч о доминантним занимањима, с тим што се издваја посланик СВМ Золтан Пек, који је као занимање навео "народни посланик".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *