Луначек Србији: Полако, признаћете Косово на крају

Извјестилац Европског парламента за Косово Улрике Луначек изјавила је да ће, на крају пута ка чланству у ЕУ, Србија морати да призна независност Косова, али да је сада важно да Београд и Приштина интензивирају контакте. Луначек је Танјугу казала да је веома важно да Србија, као кандидат за пријем у чланство ЕУ, направи даљи корак, […]

субота, септембар 22, 2012 / 20:21

Извјестилац Европског парламента за Косово Улрике Луначек изјавила је да ће, на крају пута ка чланству у ЕУ, Србија морати да призна независност Косова, али да је сада важно да Београд и Приштина интензивирају контакте.

Луначек је Танјугу казала да је веома важно да Србија, као кандидат за пријем у чланство ЕУ, направи даљи корак, а то је отпочињање преговора о пријему што ће, по њеној оцјени, трајати неколико година.

Како би преговори почели, нова Влада Србије мора да примјени све договоре постигнуте у дијалогу Београда и Приштине, истакла је Луначек. Она је подсјетила да се то односи на договор о размјени документације, признавању факултетских диплома, а као посебно важан издвојила је договор о интегрисаном управљању прелазима.

„Министар унутрашњих послова мора потписати тај споразум о заједничком управљању административним прелазима. Надам се да ће то учинити јер је већ вријеме за то”, казала је Луначек.

На питање да ли ће, као што је то недавно изјавио предсједник ЕП Мартин Шулц, пред пријем у чланство ЕУ Србија морати да призна Косово, она је казала да ће то у неком тренутку морати да се деси.

„То сам наводила и у својим извештајима, и то је речено уз већину и у ЕП. Међутим, пут до тамо је дуг. Сматрам да би у прелазном периоду требало наћи рјешења, као што су размјена канцеларија и редовнији сусрети”, навела је Луначек, додајући да је неопходно разговарати, те да за то служи дијалог.

„На крају ће бити потребно да Србија призна Косово”, нагласила је она додајући да то нема посебне везе са Косовом већ са чињеницом да у ЕУ постоји једна чланица, Кипар, која има нејасне границе. „Неће се поново десити да се у чланство прими земља са нејасним границама. То је у интересу читаве ЕУ”, истакла је Луначек у изјави Танјугу.

Коментаришући недавно окончану надгледану независност Косова, она је поручила Србима на Косову да не морају да страхују. Као образложење за ту тврдњу навела је да Срби на југу Косова имају широка права, имају своје градоначелнике, потпредсједник владе је Србин, а и „у скупштини, као и на читавом Косову могуће је причати српски”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *