Луфтханза у штрајку

Синдикат радника посаде авиона њемачке авиокомпаније“ЛуФтханса“ ступио је данас у планирани штрајк на аеродрому у Франкфурту. Претпоставља се да ће штрајк, који је организован због плата и услова рада, трајати осам сати од 5.00 до 13.00 часова по локалном времену. Синдикат радника УФО саопштио је почетком седмице да ће ступити у штрајк након неуспјелих преговора, […]

петак, август 31, 2012 / 11:15

Синдикат радника посаде авиона њемачке авиокомпаније“ЛуФтханса“ ступио је данас у планирани штрајк на аеродрому у Франкфурту.

Претпоставља се да ће штрајк, који је организован због плата и услова рада, трајати осам сати од 5.00 до 13.00 часова по локалном времену.

Синдикат радника УФО саопштио је почетком седмице да ће ступити у штрајк након неуспјелих преговора, наводи Би-Би-Си.

"Луфтханса" је саопштила да ће јој приоритет бити летови великим авионима као што су "боинг 767", "аирбас А340" или "боинг 747" и када је год то могуће ти летови неће бити отказани.

Компанија је, ипак, признала да би штрајк могао водити кашњењима о отказивањима летова од могућих 360 у Франкфурту и ван овог града.

Портпарол је рекао да "Луфтханса" планира да откаже 64 лета, или четвртину летова, током штрајка.

Штрајк ће погодити већином краће и летове средње дужине, али и неке на дугим релацијама.

УФО је раније саопштио да ће штрајковати, али нису одредили тачно вријеме, јер нису жељели да тиме омогуће "Луфтханси" да нађе одговарајућу замјену за раднике у штрајку.

Синдикат и авиокомпанија су у спору због плата и услова рада.

Синдикат тражи повећање плата од 5 одсто за посаде авиона за 15 мјесеци, почевши од јануара ове године, након три године без повећања плата.

Синдикат, такође, тражи гаранције да "Луфтханса" неће узимати хонорарне раднике и раднике на уговор, као што је учинила у Берлину.

Посљедња понуда "Луфтхансе" било је повећање плата од 3,5 одсто.
"Луфтханса" има око 19.000 радника у посадама авиона, а синдикат УФО заступа двије трећинеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *