Лучић: Прекомпозиција Источног Сарајева је илузија

Предсједник градске скупштине Источно Сарајево Мирослав Лучић каже да прекомпозиција Источног Сарајева није идеја, него илузија које ће ускоро бити свјесни и они који је тренутно, због дневнополитичких разлога, прокламују, а која ће им се као бумеранг убрзо одбити од главу.  Лучић наводи да је Дејтонски мировни споразум сарајевским Србима донио много невоље, али су […]

недеља, август 5, 2012 / 07:13

Предсједник градске скупштине Источно Сарајево Мирослав Лучић каже да прекомпозиција Источног Сарајева није идеја, него илузија које ће ускоро бити свјесни и они који је тренутно, због дневнополитичких разлога, прокламују, а која ће им се као бумеранг убрзо одбити од главу.

 Лучић наводи да је Дејтонски мировни споразум сарајевским Србима донио много невоље, али су га прихватили као рјешење вишегодишњег грађанског и вјерског рата у којем су бранили и одбранили имовину, територију и народ.

"Напуштањем вјековних огњишта и преселењем 120 хиљада становника на подручје града тада Српског Сарајева још једном су доказали колико им је стало до Републике Српске и њеног очувања",наводи Лучић и додаје да се поново ових дана опет чује заговарање идеје о формирању дистрикта Сарајево у чији састав би ушле предратне сарајевске општине, укључујући и оне које су у саставу Републике Српске што не може бити спроведено у дјело.

"СДС и народ источног Сарајева то неће дозволити", поручио је Лучић и одбацио идеју о формирању једног Сарајева, коју је у јавности пласирао бошњачки члан у Предсједништву БиХ Бакир Изетбеговић.

"Питамо се да ли је то Бакиру понестало идеја па покушава да се додвори оним који то прижељкују или покушава да оживи један од закључака Прудског споразума, који је потписао и лидер СНСД Милорад Додик", рекао је Лучић.

Он каже да није изненађен што бошњачки политичари пласирају такве идеје него што се слично чује и од појединих званичника СНСД, који најављују да ће мијењати име граду, те да треба спојити општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, као и да треба поједине општине издвојити из града Источно Сарајево.

"Сарајевски Срби су сувише велику жртву поднијели да би насјели на неутемељену причу о уштедама због смањења администрације након спајања општина или у тобожњу намјеру бржег развоја општина уколико би се издвојиле из састава града итд. Истина је сасвим другачија. Спајањем општина знатан дио буџетских средстава би био задржан на републичком нивоу чиме би општински буџети били оштећени за неколико милиона конвертибилних марака. Осим тога, дошли би у ситуацију да се запоставља развој периферних дијелова општине", сматра Лучић.

Истиле да би у случају отцјепења неких од општина оне би дошле у ситуацију да из, ионако слабог буџета, морају издвајати додатна средства за инспекцију, ватрогасну јединицу, за јавни превоз, средње школе и друго, што у садашњој ситуацији финансира град Источно Сарајево.

"Бакирова теза директно задире у суштину Дејтонског мировног споразума, односно формирањем дистрикта Сарајево,јер би била поништена међуентитетска линија која у ствари представља једну од основних тековина одбрамбено-отаџбинског рата. Узимајући у обзир да је за промјену Дејтонског споразума неопходна сагласност међународних потписника, од ове идеје „малог Алијиног" нема ништа", рекао је Лучић.

Он подсјећа да Изетбеговићева идеја долази у вријеме кад су успостављени партнерски односи градова Сарајева и Источног Сарајева на реализацији једне од најзначајнијих манифестација (Олимпијске игре за младе – EYOWF), што показује да су ретроградне снаге још увијек присутне у Федерцији БиХ.

" Много опаснија и перфиднија је „есенесдеовска" теза прекомпозиције града Источног Сарајева. То је теза која нема никакво упориште, нити подршку становника Источног Сарајева, ни у појединим удруженим општинама нити у граду у цјелини. Због тога ће она доживјети потпуни крах и остати као још један предизборни балон, надуван од политичара који нас посјећују од избора до избора, а вјешто избјегавају кад нам нешто, не дај Боже, затреба".казао је Лучић.

Подсјећа да је идеја о формирању Српског, данас, Источног Сарајева реализована прије скоро двадесет година као израз воље сарајевских Срба да се политички и територијално организују у једну цјелину.

"Српска демократске странка, као тадашња најјача српска партија је препознала и подржала овај пројекат и свесрдно помаже његову реализацију од оног времена до данашњих дана.

Заузврат, становници Источног Сарајева већ двије деценије дају подршку кандидатима Српске демократске странке и не сумњамо да ће се та подршка и убудуће наставити", констатује Лучић и поручује СНСД да умјесто да се баве привредним и економским проблемима Републике Српске и начинима њиховог рјешавања, чиме би помогли развој Источног Сарајева и олакшали живот његових становника поново бацају прашину у очи.

"Надају се да ћемо се бавити сами собом и да ћемо заборавити на неиспуњена обећања као што је завршетак тунела Стамболчић, фискултурна дворана ОШ „П.П.Његош" и ОШ „Србија", РАОП, ФАМОС, рефлектори на стадиону ФК „Славија", изградња болнице Касиндо…",наводи Лучић и наглашава да су се сарјевски Срби сами изборили за свој град и да нису трпили, нити ће трпити туторство са стране него ће сами одлучивати о начину организовања свога града.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *