Лу жели лик жене на новчаници од 10 долара

Амерички министар финансија Џејкоб Лу рекао је да не одустаје од намјере да на новчаници од 10 долара ликом неке жене замјени лик Александра Хамилтона.  Хамилтон је један од „очева оснивача“ САД. Лу је прошлог мјесеца најавио да се нада да ће послије промјене дизајна, жена бити на новчаници од 10 долара, а његово министарство […]

среда, јул 8, 2015 / 22:45

Амерички министар финансија Џејкоб Лу рекао је да не одустаје од намјере да на новчаници од 10 долара ликом неке жене замјени лик Александра Хамилтона.

 Хамилтон је један од „очева оснивача“ САД. Лу је прошлог мјесеца најавио да се нада да ће послије промјене дизајна, жена бити на новчаници од 10 долара, а његово министарство је тражило да се јавности изјасни ко би могао бити на тој банкноти.

„Мислим да смо довољно чекали“, рекао је Лу поводом плана да се први пут у сто година жена нађе на папирној новчаници САД.

Првобитна најава уклањања лика Хамилтона са новчанице је изазвала незадовољство у јавности САД. Критичари су рекли да би Хамилтона, првог министра финансија САД, требало оставити на 10 долара.

Наводило се и да би лик жене требало да буде на новчаници од 20 долара умјесто Ендрјуа Џексона кога историчари мање повољно оцјењују због његовог односа према америчким старосједиоцима.

Лу је поводом критика навео да жели да лик неке жене брзо буде на некој новчаници, а да је прва на реду за промјену дизајна новчаница од 10 долара којој треба побољшати заштиту од фалсификовања.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *