Лондон нуди већа овлашћења Шкотској

Британска Влада покренуће разговоре о давању већих овлаштења Шкотској у року од мјесец дана послије референдума касније ове године, уколико грађани Шкотске одлуче да остану у саставу Уједињеног Краљевства, рекао је један Владин министар. У говору који треба да убиједи Шкоте да ће у будућности добити већу аутономију у саставу Велике Британије, министар за Шкотску […]

среда, мај 21, 2014 / 13:24

Британска Влада покренуће разговоре о давању већих овлаштења Шкотској у року од мјесец дана послије референдума касније ове године, уколико грађани Шкотске одлуче да остану у саставу Уједињеног Краљевства, рекао је један Владин министар.

У говору који треба да убиједи Шкоте да ће у будућности добити већу аутономију у саставу Велике Британије, министар за Шкотску Алистер Кармајкл упутио је до сада најдетаљнију понуду власти у Лондону.

"У случају да се изгласа `не` независности, позваћу представнике шкотских странака да се састанемо у октобру и почнемо тај процес", наводи Кармајкл у припремљеном говору чије је дијелове Ројтерс добио на увид.

Он је додао да ће то бити конференција о "Новој Шкотској", у интересу народа ове земље. "Биће још више овлаштења", наводи Кармајкл.

Грађани Шкотске 18. септембра гласају о отцјепљењу од Велике Британије. Анкете показују да ће већина Шкота одбацити независност, иако је сецесионистичка Шкотска национална партија поправила рејтинг у посљедњим истраживањима.

Шкотска има свој парламент од 1999. године и право одлучивања у областима образовања, здравства и заштите околине.

Анкете показују да многи Шкоти желе још више овлаштења, али не и независност.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *