Локаут НХЛ звијезде вратио у Русију, долази и Медвешчак?

Једна од највећих звијезда НХЛ лиге Јевгениј Малкин вратио се у Русију и потписао уговор са Металургом из Магнитогорска, чланом КХЛ лиге. У недељу је у НХЛ лиги званично проглашен ‘локаут’, а Малкинов прелазак у клуб у којем је поникао само је први у низу који нас чекају у наредном периоду. Малкин је до прошле […]

уторак, септембар 18, 2012 / 21:10

Једна од највећих звијезда НХЛ лиге Јевгениј Малкин вратио се у Русију и потписао уговор са Металургом из Магнитогорска, чланом КХЛ лиге.

У недељу је у НХЛ лиги званично проглашен ‘локаут’, а Малкинов прелазак у клуб у којем је поникао само је први у низу који нас чекају у наредном периоду.

Малкин је до прошле године бранио боје Питсбург Пингвинса, а са репрезентацијом Русије освојио је злато на Свјетском првенству у Хелсинкију, на којем је и проглашен за најбољег играча. Он је са Пинвгинсима освојио и Стенли куп пре три године.

Поред Малкина, у Русију се вратио и Сергеј Гончар, досадашњи играч Отава Сенаторса, који је такође прешао у редове Металурга. Њих двојица су потписали уговоре који ће трајати само за вријеме ‘локаута’ и биће раскинути одмах по његовом завршетку, када ће морати да се врате у НХЛ.

За вријеме ‘локаута’, руски хокејаши ће примати значајно мање плате него што је случај у најјачој хокејашкој лиги на свијету. Према правилима КХЛ, они ће моћи максимално да добију 65 одсто оне плате коју добијају у својим НХЛ клубовима. Малкин је у Питсбургу примао годишње 8,25 милиона долара, а Гончар 5,5 у Отави, али висина њихових уговора у клубу из Магнитогорска није објављена.

Локаут у НХЛ је почео прије два дана, након што је истекао колективни уговор из 2005. Овога пута спор је настао због жеље клубова да се удио плата играча у приходима, са досадашњих 57, смањи на 46 одсто. Преведено у бројке, спор је настао у везио са тим како подијелити 3,3 милијарде долара прихода. Играчи не пристају да њихов дио колача буде мањи од 1,8 милијарди долара.

КХЛ лига би могла бити појачана и једним клубом, и то Медвешчаком из Загреба.

– Према садашњем стању, с 95-одстотном сигурношћу могу потврдити да ће Медвешчак следеће сезоне играти у КХЛ – рекао је лидер најјаче хокејашке лиге у Еуропи, Александар Медведев.

У Загребачком клубу тврде да могу обезбиједити подршку седам спонзора и буџет од 10 милиона евра. Загребачки клуб познат је по одличном маркетингу, којим је овај спорт популаризован и имају велику подршку загребачке публике у ЕБЕЛ, лиги у којој наступају аустријски, словеначки, мађарски клубови. Последњи шоу који је направљен било је одигравање мечева у пулској арени.

У КХЛ осим руских играју по један чешки, словачки, украјински бјелоруски, казахстански и летонски клуб. Осим Хрватске, КХЛ би се идуће сезоне требао проширити и на Италију јер су Миланови претприступни преговори у завршној фази. Уз њих и још два руска клуба који се прикључују елити, КХЛ би имао 30 екипа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *