Људи тешко препознају изманипулисане фотографије

Лажне вијести и изманипулисане фотографије постају свакодневна појава у медијима, а једно од најважнијих питања је може ли публика уочити такав садржај.

субота, август 5, 2017 / 12:25

Ново истраживање показало је да публика нема велику способност препознавања изманипулисаних фотографија, а чак и када уоче да је фотографија лажна, људи не могу открити на којем је мјесту манипулација извршена, преноси медиа.ба.

Истраживачи с Универзитета Варвик прво су тестирали способност учесника да уоче манипулисану фотографију тако што су им показали фотографије људи у стварном окружењу пронађене путем Гугл претраге и изманипулисану верзију тих фотографија. У другом експерименту, истраживачи су тражили од испитаника да покажу измијењени дио фотографије. Учесници су успјели у 62 посто случајева разликовати оригиналну фотографију од изманипулисане, и уочити 42 посто представљених манипулација.

„Све у свему, наша открића први пут показују да људи посједују слабу способност да идентификују да ли је фотографија стварног свијета оригинална или је изманипулисана. Резултати се одражавају на професионални рад са дигиталним медијима у праву, медијима и другим областима“, навели су аутори истраживања.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *