Љубић: Шесторка је компетентна и храбра

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић оцијенио је да постоји храброст и компетентност нове „шесторке“ да проведе реформе и поведе БиХ према ЕУ. "Оптимиста сам, јер нам вријеме није савезник. Вријеме цури, европска перспектива заједно с њим", додао је Љубић. Говорећи о првим потезима нове "шесторке", Љубић је за магазин "Екстра" рекао да прво треба провести […]

понедељак, децембар 10, 2012 / 10:48

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић оцијенио је да постоји храброст и компетентност нове „шесторке“ да проведе реформе и поведе БиХ према ЕУ.

"Оптимиста сам, јер нам вријеме није савезник. Вријеме цури, европска перспектива заједно с њим", додао је Љубић.

Говорећи о првим потезима нове "шесторке", Љубић је за магазин "Екстра" рекао да прво треба провести политички договор који се тиче реформи јавне управе, односно закона о државној служби, и изборног закона.

Љубић је напоменуо да је "шесторка" у Мостару договорила и модел око Дома народа, те да је остало да се усагласи начин избора Предсједништва БиХ.

"Око тога ћемо имати консултације, надам се веома брзо. Познато је да су остале тачке из ‘Мапе пута’ пред реализацијом. У првом реду мислим на успостављање ефикасне координације између различитих нивоа власти у односу према Бриселу, као и одговоре на тестна поглавља", додао је Љубић.

Он је рекао да је по питању измјена Устава БиХ, у дијелу који је потребан за провођење одлуке "Сејдић и Финци", за хрватски блок најприхватљивија опција која је већ послата у парламентарну процедуру, али да су два ХДЗ-а отворена и за друге опције.

Напомињући да парламентарна већина из Мостара има капацитет да у оба дома парламента БиХ усвоји све што је договорено у Мостару, Љубић је рекао да не може претпоставити да би СДА, коју доживљава као конструктивну и одговорну странку, могла блокирати пут БиХ према ЕУ.

Према његовим ријечима, састав Дома народа се не може мијењати без нових избора, а нових избора нема без промјена Устава.

"Стога мислим да нико не сматра да је у то потребно улазити. О томе не треба разговарати. Имамо људе у Дому народа који су изабрани на основу резултата избора. Ту више нема промјена. Вјерујем да за то неће бити потребе", рекао је Љубић.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *