Љиљани и чуваркуће

Ово није прича о томе како је љиљан погнуо главицу и са штита Котроманића стигао на штит Армије БиХ. То је прича дуга, пуна крви и насиља, а прољеће је лијепо. Пише: Душко Вукотић Стигло нам је прољеће, а са њиме и зеленило. Дивље, самоникле и бунтовне биљке шире своје мирисе и слабо отпорним организмима […]

недеља, март 10, 2013 / 17:11

Ово није прича о томе како је љиљан погнуо главицу и са штита Котроманића стигао на штит Армије БиХ. То је прича дуга, пуна крви и насиља, а прољеће је лијепо.

Пише: Душко Вукотић

Стигло нам је прољеће, а са њиме и зеленило. Дивље, самоникле и бунтовне биљке шире своје мирисе и слабо отпорним организмима својим поленом изазивају алергију.

Задивљен бујањем природе узех у руке књигу Сребрице Кнежевић „Лековито биље и вегетација у народним схватањима“.

„Чуваркућа је кровна биљка, заштитник куће и чељади од грома“. Још једном погледам име аутора – стварно пише Сребрица Кнежевић а не Сребренка Голић.

Љиљан Ахметовић отоич рече „да ће нам јебати мајку“. За тако гнусну псовку коју је сваки честит Србин њима изрекао барем сто пута, требао је добити и „Златни куруз“ као одликовање еротске конотације. Добили смо га и ми српски борци!

Живио је Љиљан у Тузли у српском стану. Не знам шта је са његовом кућом или станом, али знам да је тих година никло хиљаде биљака које би у овој књизи добили назив Тугишак. Цвијет, које су жене тако назвале, зато шта када се пресади тугује за својим старим боравиштем. Исте те жене, наше мајке, супруге, сестре и кћери, су сузама пратиле војнике. Чекале их док их је стрепња убијала као метак. Само спорије.

Прича о Љиљанима и Чуваркућама је наша српска прича. Она нема везе са Ахметовићем. Ово је прича о нашим дезертерима и нашим борцима. О профитерима и сиротињи. О привилегованима и пониженима.

Не знам како ће се завршити сага о кандидатури Љиљана у Владу Чуваркућа, али постављам питање: Шта ако ветерани, без којих не би било ни куће, ни крова, а ни Чуваркућа на крову наше куће Српске, неким чудом баш ветерани – градитељи, дођу у ситуацију да у Сарајево за министра предложе неког са орденом Обилића, рецимо? Ништа – нама се тако нешто не догађа. Не тако давно за замјеника министра одбране је требао отићи један наш генерал и одмах измислише причу да је баш он крив за измишљени злочин у најхуманијој операцији нашег рата, ослобађању Смолуће.

Златко Лагумџија је Љиљан али не златан. Зато је и безопасан, ваљда. Урош Гостић је већа Чуваркућа од малог презимењака који је на Озрену са петнаест година дао живот за отаџбину! Нико од нас није знао ни да се родио док нам, Чуваркућама мрска БН ТВ, није рекла. Уз сво поштовање за Срђана Алексића, зар мали Гостић са Озрена не заслужује бар име улице у Добоју гдје царује дезертер Урош? У оваквој Српској очигледно НЕ.

А Џевад вам опасан моје Чуваркуће? Е баш због оваквих увелих Чуваркућа које „красе“ кров моје Српске ми и правимо громобран за исти!

У књизи са почетка ове филозофије постоје све биљке сем једне: Мандраголе. То су митолошке биљке које ничу испод тијела погинулих. Оне магичним својствима ослобађју од чини оног на кога су чини бачене.

Све је мање опчињених а све више мандрагола!
 0 КОМЕНТАРА

 1. Као и увијек Дуле луцидно у центар.
  Морам и ја стварно да се захвалим РТВ БН на оном прилогу о малом Гостићу, какво дијете, интервју са њим и његова паметна топла прича требају да уђу у уџбенике и да се приказују на часовима у школама као примјер нашој дјеци.
  Надам се да ће надлежне власти под хитно подузети све мјере како би онај мали човјек-херој добио заслужена признања као примјер оздрављења друштва и наших душа.

 2. “Уз сво поштовање за Срђана Алексића, зар мали Гостић са Озрена не заслужује бар име улице у Добоју гдје царује дезертер Урош?“

  Да си написао “… гдје царује дезертер Обрен?“ колумна би била боља.
  Или можда ја гријешим, па мислим да је тамо Обрен лутка у Урошевим рукама.

 3. Симо П. Ороз
  Важније од тога Симо је што сам у подјели биљака сад пронашао и опозицију па и Младена чији сам ја „пион“. Они ти спадају у саксијске биљке. Били су чуваркуће на крову па су враћени у саксије на балкон. Ту чекају да их неко други врати на кров. Међутим, фале им громобранска својства да би се чељад осјећала сигурно. Можемо ли сложити у томе Симага?

 4. Одлично написано! Свака част Душко! А Симага не би био Симага да увијек нешто не закера. Свака колумна на свијету може бити боља и лошија, али ето теби Симага не пада на памет да напишеш барем једну:-) Можда је и боље, јер ко зна каквим би редом поређао Мандраголе и Чуваркуће:-)

 5. Гдје се сјети мандрагоре/мандраголе? По овој магичној травки је и чувени Никола Макијавели назвао познату комедију. Исти онај Макијавели чија филозофија „циљ оправдава сва средства“ представља заклетву свих Љиљана, Чуваркућа а и овог балконског саксијског биља које умјесто да се бори изиграва Чуваркућину ИКЕБАНУ!

 6. Вукотићу,

  Морам бити искрен јер то заслужујеш. Игром случаја са вашом Демократском странком наши људи из СПО су имали контакта у времену када смо рушили СДС и подржавали Биљану Плавшић. Ја нисам био у врху СПО РС, а наши руководећи људи су о теби причали као о позитивном типу.
  Разочарао си ме када си подржао владу Драгана Микеревића и за мене си од тада Иванићев пион.

 7. Ало Симага…Окани се патриоте Вукотића и шта је било и кад је било.Некад је и мени било 18 година,али јбг. Волио би да видим твоју биографију, па да је размотримо и коментаришемо.За почетак!

 8. Немојте на Симагу, молим Вас! Он је дио икебане.

  Хоћемо Симагину биографију! Посебно да опише свој ратни пут.

  Како стоји СПО у РС?

 9. Кад је Ђинђић ишао у школу питао професор ђаке да ли они који су одбранили државу морају са њом да владају (мислећи на партизане). Ђинђић се јави и рече: “И гуске су спасиле Рим, па не владају њиме“.

 10. Е мој Симо Драшковићу, ала ти је узор! Пази, рахметли Ђики!? Али напокон си показао своје право лице – рата видио ниси, чак ни као гуска. Него, живота ти, да те нешто питам: Да те није Вукотић гонио по брдима око Зворника кад га оволико нападаш? Де лијепо признај, која ти је Крсна слава, ђе си крштен? Од којих си ти „Оса“? „Жутих“ или „Живиничких“? Де се лијепо исповједи… Истина ослобађа.

 11. Ја Вукотића поштујем. Само сам га хтио подсјетити на његовог предсједника Ђинђића. Данас је 10 година од атентата. Због тога овај коментар.

 12. Е мој Орозе. Ала лупаш – сутра ти је Ђикијева годишњица! Знам, знам: мало си побркао јер је твој лидер „шетао“ са цвијетом Српства и патриотизма неки дан па си се мало прешао. Човјече, ти не постојиш? Од некада најјаче странке сте спали на 0. Зашто? Због таквих ко ти. Него не рече ми: Од којих си, Жутих ил` Живиничких оса? Ајд здраво невидљиви.

 13. Објашњење зашто је СПО пао на нулу је врло лако дати. Народ више вјерује будалама попут тебе него паметним људима и за то плаћа дебелу цијену. А ја ту заиста ништа не могу промијенити, иако се трудим. Нарочито на Фронталу.

 14. Занимљив је расцјеп личности Симан-аге, који истовремено подржава Американце и Додика, који каже да му Амери спремају завјеру, што је наводно усмјерено против Републике Српске.

  Сада када друге назива будалама, било би лијепо да нам напише шта су му уписали у војну књижицу. Зашто је био неспособан да носи пушку?

 15. Симо је ко она коалиција Слога,комунисти,лопови,лажни монархисти
  3 у 1.Додуше имали су нешта заједничко,сви су били олош.

 16. У мом селу једно од најпопуларнијих коњских имена је било Мишко. Заборавили Срби да се коњима дају имена Алат, Ждралин, Зекан, Вранац, Дорат. Чуј, Мишко! Је имена и курца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *