Љевичар Берсани први покушава склопити владу Италије

Предсједник Италије Ђорђо Наполитано је данас мандат за формирање владе повјерио вођи љевице Пјеру Луиђију Берсанију. „Повјерио сам Берсанију задатак да провјери да ли постоји сигурна парламентарна подршка за формирање владе”, рекао је Наполитано новинарима после 48-очасовних консултација с лидерима главних политичких странака . После фебруарских избора, ни једна партија није добила већину да самостално […]

петак, март 22, 2013 / 22:21

Предсједник Италије Ђорђо Наполитано је данас мандат за формирање владе повјерио вођи љевице Пјеру Луиђију Берсанију.

„Повјерио сам Берсанију задатак да провјери да ли постоји сигурна парламентарна подршка за формирање владе”, рекао је Наполитано новинарима после 48-очасовних консултација с лидерима главних политичких странака .

После фебруарских избора, ни једна партија није добила већину да самостално формира владу.

Наполитано је рекао да очекује од Берсанија одговор чим то буде могуће.

Рекао је да будућа влада треба да донесе „одлучну промјену” која ће „имати у виду размере социјалног незадовољства према партијском систему”, у алузији на Покрет пет звјездица (М5С) бившег комичара Бепа Грила, коме су се окренули противници главних партија.

Берсанијева левица има апсолутну већину само у доњем дому Парламента док у Сенату, горњем дому, има само релативну већину. Два дома парламента у Италији имају исту тежину, те је потребно да оба дома Берсанију изгласају поверење.

Берсани је рекао да ће преузети дужност с великом одлучношћу и да ће узети време које му је потребно, и указао да се ради о тешкој ситуацији.

Чим је изашао од предсједника, састао се с предсједницима љевице у Сенату и у доњем дому, Пјетром Грасом и Лауром Болдрини.

Берсани има највећу тешкоћу да нађе савезнике у Сенату, и већ недељама покушава да придобије подршку Покрета пет звјездица који је на изборима био трећи, иза деснице коју предводи бивши премијер Силвио Берлускони.

Лидер Покрета пет звјездица Бепе Грило је одбио сарадњу с Берсанијем а јуче рекао италијанском предсједнику да М5С ипак неће гласати против Берсанијеве владе.

Берлускони чија је десничарска групација била друга на изборима, свакодневно предлаже Берсанију „велику коалицију у интересу земље”, али Берсани одбија споразум с десницом.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *