Љекари: Фонд ради на штету пацијената

Струковни Синдикат доктора медицине у Републици Српској упозорио је данас да је Фонд здравственог осигурања РС, мимо овлаштења утврђених законом и општим актима те установе, са јавним здравственим установама за 2012. годину „уговорио“ умањење финансијска средства тимовима породичне медицине у случају нерационалне потрошње лијекова, прописивања ортопедских помагала, лијечења сложеним дијагностичких процедура и друго. „Овим путем […]

петак, август 3, 2012 / 16:00

Струковни Синдикат доктора медицине у Републици Српској упозорио је данас да је Фонд здравственог осигурања РС, мимо овлаштења утврђених законом и општим актима те установе, са јавним здравственим установама за 2012. годину „уговорио“ умањење финансијска средства тимовима породичне медицине у случају нерационалне потрошње лијекова, прописивања ортопедских помагала, лијечења сложеним дијагностичких процедура и друго.

„Овим путем јавно упозоравамо да доктори РС одбијају да сносе посљедице мјера које Фонд здравственог осигурања РС прописује на штету пацијената и да судски одговарају за њихово неадекватно лијечење, или пак да сносе материјалне посљедице за савјестан рад, на који смо се обавезали Хипократовом заклетвом, и на који нас обавезује Кодекс љекарске етике! Сигурни смо да у здравству има довољно новца и за адекватне здравствене услуге и за далеко пристојније плаће доктора него што су сада, само га треба рационално распоредити“, сматра овај синдиката.
Предлажу и да се изврши ревизија свих уговора о финансирању здравствених услуга за ову годину у приватном здравственим установама те да цијене услуга здравствене заштите одреде у једнаким износима како су уговорене у јавним здравственим установама за исту здравствену услугу.

„Радни учинак љекара и у случају кад је већи и од 300 посто, у односу на прописане стандарде, што је уобичајено у јавним здравственим установама, с обзиром на недостатак кадра доктора медицине, нема никакву вриједност у цијени здравствене услуге или висини плаће доктора медицине“, истичу у овом синдикату.

Напомињу и да, у складу са медицинским стандардима, етиком, Уставом и законом утврђеним овлаштењима, доктори медицине не могу и не смију одгодити пружање здравствене услуге болесном пацијенту којем је угрожен живот и здравље ни за један сат, из разлога јер су прије тога испунили прописане стандарде рада и оперативни план рада.

Због повећаног радног учинака доктора медицине, у односу на прописане стандарде и утврђени оперативни план рада, Фонд здравственог осигурања РС је, како наводе, мимо овлаштења утврђених законом и опћим актима Фонда са јавним здравственим установама за 2012. годину „уговорио“ умањење финансијских средства тимовима породичне медицине за проценат прекорачења у случају ако на консултативно – специјалистичке прегледе упуте више од 10 посто од прегледаних пацијената.

У случају да поступе по „уговореном“ и пацијенту издају упутницу за консултативно – специјалистичке прегледе са ознаком на властити захтјев, доктори породичне медицине не могу избјећи другу „уговорену финансијску санкцију“: ако пацијент докаже да је захтјев био оправдан, средства за лијечење пацијенту ће бити рефундирана из средстава тима породичне медицине.

Синдикат доктора медицине напомиње да, у складу са медицинским стандардима, Уставом и законом утврђеним овлаштењима, у случају угрожености живота или здравља пацијената, доктори породичне медицине не могу и не смију ни једном пацијенту одбити издавање упутнице и ускратити право на консултативно – специјалистичке прегледе без обзира на „уговорене“ и запријећене финансијске санкције са Фондом здравствене заштите РС.

Идентични уговори и са јавним и са приватним сектором

Фонд здравственог осигурања Републике Српске /ФЗО/ саопштио је да се, на основу важећих правилника, иста здравствена услуга уговора на идентичан начин и са јавним и са приватним здравственим установама, те да је у данашњем саопштењу Струковног синдиката доктора медицине изнесен низ нетачних информација.

Из Фонда додају да су код овогодишњих уговора дјелимично одступили од утврђених критеријума јер су вриједност уговора са домовима здравља увећали за шест милиона марака да би они могли да функционишу са постојећим бројем запослених који је већи од прописаних стандарда и норматива за најмање 450 извршилаца.

"Из овога произлази да би захтјев Струковног синдиката за ревизијом овогодишњих уговора могао да буде само на штету јавних здравствених установа", наводе у Фонду.
Када су у питању услуге које се само уговарају са приватним установама јер их нема у јавним, као што је вантјелесна оплодња и неколико најсложенијих офталмолошких процедура, из Фонда здравстевног осигурања напомињу да се ће се оног часа када ове услуге буду радиле и јавне установе, те услуге бити и уговоране и плаћане по истим критеријумима.

Што се тиче навода из Струковног синдиката доктора медицине да је радни учинак доктора медицине у неким случајевима већи од 300 одсто у односу на стандарде, што нема никаквог утицаја на висину плате, из Фонда здравственог осигурања наводе да је највећи проблем јавног сектора што не вреднује појединачне учинке.

"Ту смо сагласни са оцјеном Струковног синдиката, јер није уреду да једнаку плату има и доктор који ради много и доктор који ради премало. Само, то нема никакве везе са Фондом јер је Фонд платио услугу, а менаџмент здравствене установе одлучује о томе коме ће дати колику плату“, саопштено је из Фонда, уз напомену да су након што је саопштење Струковног синдиката стигло у Фонд контактирали њиховог предсједника Миодрага Фемића и договорили заједнички састанак.

Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске предложио је данас да се изврши ревизија свих уговора о финансирању здравствених услуга за ову годину у приватним здравственим установама и да се цијене одреде у истом износу за исту услугу као и у јавним здравственим установама.

Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске упозорава да су доношењем низа правилника о начину остваривања права на здравствену заштиту и финансирања тих права доктори у јавним здравственим установама доведени у неравноправан положај у односу на колеге у приватним установама, да раде више од прописа, да се смањује број запослених доктора у јавним установама, као и да је доведена у питање финансијска одрживост здравствених установа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *