Љајић: Ништа од од броја за Косово

Потпредсједник Владе Србије Расим Љајић изјавио је да је резолуција парламента Косово о увођењу међународног телефонског броја Албаније /+355/ умјесто броја Србије /+381/ искључиво политички акт који неће произвести никакво правно ни било које друго дејство. Он је оцијенио да та резолуција неће бити спроведена у пракси, наводећи да је од генералног секретара Међународне уније […]

уторак, септембар 11, 2012 / 10:21

Потпредсједник Владе Србије Расим Љајић изјавио је да је резолуција парламента Косово о увођењу међународног телефонског броја Албаније /+355/ умјесто броја Србије /+381/ искључиво политички акт који неће произвести никакво правно ни било које друго дејство.

Он је оцијенио да та резолуција неће бити спроведена у пракси, наводећи да је од генералног секретара Међународне уније за телекомуникације /ИТУ/ Аманда Туреа, од којег је Србија затражила да спријечи спровођење ове резолуције, стигао одговор да би то био својеврсан преседан, јер тај међународни број и код могу добити само државе чланице УН, што Косово очито није.

„Неће бити ништа од тога. Ради се искључиво о политичком притиску“, рекао је Љајић за данашње „Независне новине“, подсјетивши да је то била тема разговора у Бриселу у протеклих годину дана и да је Србија нудила компромис да Косово добије број +3815, да се покаже и нека посебност Косова, али и да се веже за код Србије, што је званична Приштина одбила.

Љајић, који је и министар трговине и телекомуникација Србије, додао је да тиме неће бити доведени у питање преговори Приштине и Београда о рјешавању комплексних односа.

Он је изразио спремност нових власти Србије да спроведу све договорене споразуме с Приштином и за наставак дијалога.

Осврћући се на тренутне односе званичног Београда са Сарајевом, Љајић је рекао да су још свјеже ране онога што се догађало деведесетих година /20. вијека/, да постоји узлазна линија у односима, али да је то још недовољно.

„И сада, ако забијемо главе у пијесак и покушамо ствари да идеализујемо, плашим се да никада нећемо изаћи из овог ћорсокака у којем се налазимо“, навео је Љајић, додајући да је потребно акценат ставити на економско повезивање држава, јер ће економија на најбољи начин релаксирати односе и отворити пут рјешавању и неких политичких проблема.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *