Љајић: Брисел нуди мање од Ахтисарија

Потпредсједник Владе Србије Расим Љајић каже да је приједлог од осам тачака, који је високи представник ЕУ Кетрин Ештон понудила током задње рудне бриселског дијалога, неприхватљив за Владу Србије и да представља план „Ахтисари минус“, а не „Ахтисари плус“, који је раније понуђен. "Када се поново сретну /премијери Србије/ Ивица Дачић и /самопроглашеног Косова/ Хашим […]

четвртак, март 28, 2013 / 08:30

Потпредсједник Владе Србије Расим Љајић каже да је приједлог од осам тачака, који је високи представник ЕУ Кетрин Ештон понудила током задње рудне бриселског дијалога, неприхватљив за Владу Србије и да представља план „Ахтисари минус“, а не „Ахтисари плус“, који је раније понуђен.

"Када се поново сретну /премијери Србије/ Ивица Дачић и /самопроглашеног Косова/ Хашим Тачи, ако остане исти документ на столу, сасвим сам сигуран да ће бити одбијен, јер је неприхватљив не само са становишта Срба на северу Косова, него и за Владу Србије", рекао је Љајић.

Он је синоћ за РТС навео да се воде интензивне дипломатске активности и тражи компромис и да се све до 2. априла, када се наставља дијалог Београда и Приштине у Бриселу, неће знати какав ће бити исход преговора.

"Овај сада предлог је Ахтисари минус, то је чињеница, и због тога је неприхватљив, претходни је предвиђао и универзитет у Приштини, овде га нигде нема, и сасвим сигурно није прихватљиво за Владу", каже Љајић.

Он истиче да позиције Србије у овом дијалогу нису повољне и да не би био у кожи премијера Дачића, који води те преговоре, нити првог потпредсједника Владе Александра Вучића.

"Али и у том малом простору треба тражити решење. Ситуација замрзнутог конфликта најмање одговара Србима. Није добро решење да се проблем решава унедоглед", рекао је Љајић.

Он сматра да је сада нереално да се преговори пребаце из окриља ЕУ у УН, те оцијенио да је свако сљедеће рјешење које се нуди Београду горе од претходног.

Љајић је рекао да не вјерује да би могло доћи до новог егзодуса Срба са Косова и Метохије ако преговори пропадну, додајући да би то била страшна бламажа за међународну заједницу, која је преузела одговорност за јужну покрајину.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *