Литванци се враћају: Покренут процес за поврат Алумине и Механике

Држава Литванија заступана преко Укио банке Каунас у стечају преузела је управљање над „Бирач Европа“ у Виљнусу, ћерком фирмом Фабрике глинице Бирач Зворник и покренула судски поступак за повратом „Алумине“ и „Механике“ Зворник, сазнаје пословни портал Капитал. Литванци у Приједлогу за понављање поступка поднесеном Вишем привредном суду Бањалука, који је у посједу Цапитал-а, траже да […]

уторак, март 25, 2014 / 12:41

Држава Литванија заступана преко Укио банке Каунас у стечају преузела је управљање над „Бирач Европа“ у Виљнусу, ћерком фирмом Фабрике глинице Бирач Зворник и покренула судски поступак за повратом „Алумине“ и „Механике“ Зворник, сазнаје пословни портал Капитал.

Литванци у Приједлогу за понављање поступка поднесеном Вишем привредном суду Бањалука, који је у посједу Цапитал-а, траже да се „Алумина“ и „Механика“ Зворник врате назад „Бирач Европи“ у Виљнусу.

„Укио банке“ је 6. јануара ове године преузела управљање над „Бирач Европа“ и именовала нови Управни одбор, тако што је искористила заложена права управљања над овом фирмом.

Уколико се „Механика“ и „Алумина“ врате „Бирач Европа“ у Литванији, Република Српска, односно „Бирач Зворник“ ће остати без икакве могућности утицаја и управљања над ова два предузећа која у пракси посједују сву имовину и производни процес Фабрике „Бирча“ Зворник. На чело „Алумине“ и „Механике“ би дошли Литванци а то значи и одустајање од тужбе на захтјев Укио банке која од ове двије фирме потражује 154 милиона КМ.

„Алумина“ и „Механика“ су као ћерке фирме одлуком тадашње управе „Бирча“ Зворник 26. априла 2012. године пренесене и уписане на новоосновану фирму „Бирач Европа“ у Литванији. Њихова имовина била је залог за кредит од 154 милиона КМ које сада у одвојеном судском поступку од њих потражује литванска „Укио банка“.

Када је Влада Републике Српске отворила стечајни поступак у Фабрици глинице „Бирач“, стечајни управник је покренуо поступак промјене оснивача, како би „Алумину“ и „Механику“ вратио директно под окриље „Бирач“ Зворник. То је и успио 12. јула прошле године Рјешењем Окружног привредног суда Бијељина и као оснивач „Механике“ и „Алумине“ је уписан „Бирач“ Зворник.

Основ је пронађен у рјешењу Републичког девизног инспектората да по Закону о девизном пословању посао преноса капитала („Алумине“ и „Механике“) у иностранству није регистрован у складу са прописима који регулишту спољнотрговинског пословање.

Литванци сматрају да је овај аргумет за промјену оснивача „не само незаконит већ и бесмислен“, наводећи да је истим законом „непријављивање“ преноса капитала у иностранству, што је овде случај, предвиђена само новчана казна за правно и овлашћено лице, али никако поништавање правног посла преноса капитала.

Нова управа „Бирач Европа“ који је поставила Укио банка у Приједлогу за понављање поступка прво наводи да је захтјев за брисање уписа „Бирач Европе“ као оснивача “Механика” и „Алумине“ био неблаговремен, јер по Закону о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској захтјев за брисање уписа се могао поднијети у року од 15 дана од дана сазнања за упис, а најкасније у року од 90 дана од дана објављивања у “Службеном гласнику“. Што очито није учињено јер је Рјешење о упису „Бирач Европа“ као оснивача “Механика” Зворник донесено дана 26. априла 2012. године, а Фабрика глинице “Бирач” у стечају Зворник је захтјев за брисање уписа поднијела тек 02. јула прошле године.

„Једина сврха Рјешења о промјени оснивача је, уосталом као и понашања стечајног управника и Одбора повјерилаца Фабрике глинице “Бирач” у стечају, је била да се намјерно оштете повјериоци предлагача, прије свега АБ “Укио Банкас” Каунас, Литванија, којима је „Бирач Европа“ као средство обезбјеђења за пласиране кредите, заложио свој оснивачки удио у “Механика” д.о.о. Зворник…

Умјесто санкције, рјешењем о брисању „Бирач Европа“ као оснивача “Механика” д.о.о. Зворник, Фабрика глинице “Бирач” је фактички награђена јер јој је враћена имовина коју је раније већ отуђила и за коју је „Бирач Европи“, као његов оснивач, дала сагласност да је заложи трећим лицима“, наводи се у Приједлогу за понављање поступка.

Фабрика Бирач у стечају је, тврди литванска управа Бирач Европа, могла затражити брисање уписа „Бирач Европе“ као оснивача „Механике“ и „Алумине“ само у случају да се утврди ништавост Уговора на основу којег је упис извршен, и то да је покренула тужбе за утврђење ништавости Уговора о преносу оснивачког удјела, што није учинила.

Литванци сматрају да и Стево Савић предсједник тадашњег Управног одбора „Бирач Европа“ који је на суду 12. јула 2013. године пристао на брисање „Бирач Европе“ као оснивача „Механике“ и „Алумине“ није за свој поступак имао одлуку Управног одбора „Бирач Европа“, нити је Управни одбор „Бирач Европе“ имао писани пристанак оснивача друштва „Бирач“ Зворника, а што је морао добити јер се ради о имовине огромне вриједности.

„На основу свега наведеног видљиво је да у поступку чије се понављање тражи, спрегом свих учесника у поступку, укључујући и поступајућег судију, на најгрубљи начин извршено отимање имовине предлагача, а сам поступак брисања уписа предлагача је незабиљежен у савременој европској компанијској пракси. Стога предлагач сматра да Виши привредни суд треба да исправи овакво очигледно незаконито поступање Окружног привредног суда Бијељина и допусти понављање поступка“, наводи се у Приједлогу за понављање поступка.

Стечајни управник Фабрике глинице „Бирач“ Лазар Ђурђевић није имао времена за изјаву, објашњавајући да је на састанку.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *