Литванци огласили да продају депозит у Банци Српске

Стечајни управник литванске Укио банке продаје 11 милиона евра депозита који су им остали у “Банци Српске”, бившој Балкан Инвестмент банци чији су Литванци бивши власници. Оглас за продају су објавили у дневној штампи, а милионски депозити “Банке Српске” на добошу ће бити до краја мјесеца. За мање информисане купце, Литванци пишу да је “Банка […]

среда, јул 1, 2015 / 20:58

Стечајни управник литванске Укио банке продаје 11 милиона евра депозита који су им остали у “Банци Српске”, бившој Балкан Инвестмент банци чији су Литванци бивши власници. Оглас за продају су објавили у дневној штампи, а милионски депозити “Банке Српске” на добошу ће бити до краја мјесеца.

За мање информисане купце, Литванци пишу да је “Банка Српске” комерцијална банка у власништву и под контролом Владе. У адвокатској канцеларији Ауримаса Пауликевичиуса, која је задужена за продају, нису имали више информација.

На питања која смо послали Литванци нису одговорили. О продаји милионских хартија од вриједности без коментара је и управа “Банке Српске”. Економски аналитичар Зоран Павловић тврди да је овим потезом постало јасно да Литванци желе да коначно затворе све послове које су преко Балкан инвестмент банке имали са Републиком Српском – и да узму још новца за који тврде да је њихов.

“Ово је очигледно нешто што је преостало и једноставно више није битно колико ће добити новаца за та потраживања, важно је да се тога ријеше. Оно што је сигурно је то да ће то купити неко ко има могућности да то претвори било у акције било у неки други облик вредности”, каже Павловић.

Узимајући у обзир тешку финансијску ситуацију у “Банци Српске”, Литванци у продајном огласу највећим дужницима банке нуде могућност да јефтино врате кредит и да пребијањем свог дуга купе њихове депозите. И док Литваци објављују огласе, власти у Српској још крију негативан ревизорски извјештај “Банке Српске” за прошлу годину. Како сазнајемо, законски рок да извјештај буде озваничен истиче данас.

АТВ је прва објавила да је “Банка Српске” прошлу годину завршила са губитком од најмање 15 милиона марака.

Наша писања да је банка у кризи убрзо је потвдио и предсједник Републике. Ипак, најаве Милорада Додика о спасоносној докапитализацији од 300 милиона евра, поједини економисти називају немогућом мисијом. Сумњу на причу о тајновитим финансијерима са Запада додатно подгријава и то што власти крију детаље о продаји 74 одсто капитала пропале банке.

“Мислим да је то тотално у основи погрешно постављено. Ја, искрено, нисам, разумјела шта се с тим хтјело рећи. Ево, као економиста, нека ми дође неко каже и објасни – кад продамо то, ту ће сад неки капитал ући, којим методама ће то сад ући и оснажити финансијску стабилност Републике Српске”, објаснила је доцент др Јелена Тривић, Катедра за међународну економију на Економском факултету Бањалука.

Прије двије године Српска је од Литванаца преузела пропалу Балкан инвестмент банку. Дала јој је ново име и уложила 30 милиона марака чиме је постала њен већински власник. То се, убрзо показало као лош потез, јер се и држава, баш као и Литванци, због милионских гибитака, показала као лош послодавац.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *