Линта: Милановић није рекао истину у Хрватима и партизанима

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта изјавио је да премијер Хрватске Зоран Милановић „није рекао истину“ када је, у говору на обиљежавању 70 година од пробоја логораша из логора Јасеновац, рекао да је хрватски народ отишао у партизане да заштити Србе. "Чињенице недвосмислено показују да хрватски народ у првим годинама рата није бранио […]

понедељак, април 27, 2015 / 12:27

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта изјавио је да премијер Хрватске Зоран Милановић „није рекао истину“ када је, у говору на обиљежавању 70 година од пробоја логораша из логора Јасеновац, рекао да је хрватски народ отишао у партизане да заштити Србе.

"Чињенице недвосмислено показују да хрватски народ у првим годинама рата није бранио Србе. Важно је нагласити и да над Србима није провођен зулум, него је почињен геноцид у складу са доктрином усташког режима да трећину Срба треба побити, трећину покатоличити и трећину иселити", истакао је Линта.

Линта је указао да је, према резултатима истраживања професора Филозофског факултета у Загребу Иве Голдтшајна, у партизанским јединицама на подручју Хрватске крајем 1941. године било отприлике 77 одсто Срба и 21,5 одсто Хрвата.

Он је навео да је до септембра 1943. године број Хрвата порастао на 34 одсто, а тек након капитулације Италије почео је масовнији прилив Хрвата у партизанске јединице, да би крајем рата Срби чинили 29 одсто, а Хрвати 61 одсто припадника партизанских јединица на подручју Хрватске.

Поздрављајући Милановићеву изјаву да "данашња Хрватска није насљедница Независне Државе Хрватске", Линта је критиковао хрватског премијера што у говору није поменуо да је на Трећем засједању ЗАВНОХ-а маја 1944. године у Топуском на Кордуну усвојена Декларација о основним правима грађана Демократске Хрватске.

"Наведеном декларацијом, Срби у Хрватској су због своје бројности и огромног доприноса за антифашистичку борбу постали конститутиван народ заједно са Хрватима, што значи да су били равноправни у сваком погледу", навео је Линта.

Он је подсјетио да је, након вишестраначких избора, хрватски Сабор крајем 1990. године донио Устав којим је Србима укинута конститутивност и сведени су на националну мањину.

Линта је навео да је очекивао да ће хрватски премијер Зоран Милановић у свом говору јасно да осуди и чињеницу да су такозваним Божићним Уставом Срби били потпуно обесправљени јер им нису нису била гарантована чак ни мањинска права.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *