Либија запријетила бомбардовањем танкера Сјеверне Кореје

Либијски премијер Али Зејдан изјавио је данас да ће Либија бомбардовати танкер „Морнинг глори” под заставом Сјеверне Кореје, који се укотвио код највећег либијског нафтног терминал у Ел-Сидру, уколико посада брода не буде извршавала наредбе либијске морнарице и покуша да танкује нафту у луци коју контролишу побуњеници. „Танкер ће бити бомбардован уколико не буде извршавао […]

недеља, март 9, 2014 / 09:53

Либијски премијер Али Зејдан изјавио је данас да ће Либија бомбардовати танкер „Морнинг глори” под заставом Сјеверне Кореје, који се укотвио код највећег либијског нафтног терминал у Ел-Сидру, уколико посада брода не буде извршавала наредбе либијске морнарице и покуша да танкује нафту у луци коју контролишу побуњеници.

„Танкер ће бити бомбардован уколико не буде извршавао наредбе да напусти луку”, рекао је либијски премијер а преносе агенције.

Према његовим ријечима, власти Либије су већ наредиле привођење посаде танкера.

Побуњеници, подсјећа Ројтерс, заузели су три главне либијске луке од августа прошле године како би извршили притисак у својим напорима за више аутономије у источној области Киренаика, да добију више профита од продаје „црног злата” за источне области, као и истраге поводом корупције.

Представници наоуржаних побуњеника, који контролишу нафтне луке Ел-Сидр, Рас-Лануф И Зуејтина на истоку ЛИбије, саопштили су да су почели извоз нафте заобилазећи централне власти.

Либија од нафте обезбјеђује приближно 96 одсто државних прихода а до рата 2011, током ког је свргнут и убијен дугогодишњи либијски лидер Моамер ел-Гадафи, та сјеверноафричка земља добијала је 1,6 милиона барела нафте дневно. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *