Либија: Побуњеници се хвале да су изгубили Бенгази

Побуњеници тврде да су снаге лојалне либијском вођи Муамеру Гадафију ушле у Бенгази, док влада то демантује и каже да су побуњеници напали Гадафијеве снаге у близини тог побуњеничког упоришта на истоку земље. Портпарол побуњеника Халид ал-Сајех рекао је агенцији Ројтерс да су владине снаге извршиле напад на Бенгази и да су ушле у тај […]

субота, март 19, 2011 / 12:56

Побуњеници тврде да су снаге лојалне либијском вођи Муамеру Гадафију ушле у Бенгази, док влада то демантује и каже да су побуњеници напали Гадафијеве снаге у близини тог побуњеничког упоришта на истоку земље.

Портпарол побуњеника Халид ал-Сајех рекао је агенцији Ројтерс да су владине снаге извршиле напад на Бенгази и да су ушле у тај град са западне стране. Дописници британске агенције јавили су да су побуњеници направили бетонске барикаде на путевима који воде до зграде суда у којој се налази Национални либијски савјет који управља на територијама под контролом побуњеника.

Британски ББЦ јавља да су новинари видјели тенкове Гадафијевих снага испред Бенгазија, иако либијска влада упорно тврди да поштује једнострани прекид ватре који је јуче прогласила пошто је Савјет безбједности УН претходног дана усвојио резолуцију којом се уводи зона забране летова изнад Либије.

Либијска државна агенција Џана јавила је да су побуњеници напали владине снаге у близини Бенгазија и да су оне узвратиле да би се одбраниле.

„Ал Каидине банде су напале јединице либијске армије стациониране западно до Бенгазија”, наведено је у саопштењу владе, у коме су побуњеници оптужени да су употријебили хеликоптер и борбени авион да би бомбардовали либијске оружане снаге и тиме прекршили зону забране летова.

Портпарол либијске владе Муса Ибрахим изјавио је данас да владине снаге не учествују ни у каквој војној операцији у Бенгазији нити околини.

„Ми не вршимо напад на Бенгази. Као што смо рекли, ми поштујемо прекид ватре и позивамо међународне посматраче да дођу и увјере се у то. Побуњеници нападају села и градове како би подстакли међународну заједницу да војно интервенише”, рекао је Ибрахим.

Раније је и замјеник либијског министра спољњих послова Калед Каим изјавио да Либија поштује једнострани прекид ватре. 

 

Становништво масовно бежи из Бенгазија

Стотине људи бјеже из Бенгазија, упоришта побуњеника против либијског резима на истоку земље, после јутрошњег бомбардовања тог града, јавља агенција АФП.

Људи који напустају град формирали су дуге редове на бензинским пумпама и у прехрамбеним продавницама, како би се снабдјели пред пут за Тобрук, удаљен око 350 километара ка истоку и Египту.

Они који остају у Бенгазију славе, подижући два прста у знак побједе.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *