Либија – Јурњава за исламистима који су убили америчког амбасадора

Напад радикалних исламиста на америчку амбасаду у Бенгазију трајао безмало четири сата. Група од око 200 наоружаних особа извела добро планирани удар. Почела „јурњава“ за исламистима у Либији.  Напад радикалних исламиста на америчку амбасаду у Бенгазију био је унапријед планиран удар, а обрачун у комплексу трајао је око четири сата. Тјело амбасадора Криса Стивенса предато […]

четвртак, септембар 13, 2012 / 09:10

Напад радикалних исламиста на америчку амбасаду у Бенгазију трајао безмало четири сата. Група од око 200 наоружаних особа извела добро планирани удар. Почела „јурњава“ за исламистима у Либији.

 Напад радикалних исламиста на америчку амбасаду у Бенгазију био је унапријед планиран удар, а обрачун у комплексу трајао је око четири сата. Тјело амбасадора Криса Стивенса предато Американцима тек послије десетак сати.

Обрачун око амбасаде почео је недуго пошто је колона од 20 или 30 возила дошла до америчког комплекса у Бенгазију и почела да пуца на обезбјеђење. Прва линија одбране пробијена је већ послије 15 минута, када су исламисти прешли зид.

Напад је био добро органозиван и амерички обавјештајци, за сада, немају одговор да ли је акција била реакција на контроверзни филм израелског режисера, или се ипак ради о одговору исламиста на позив лидера Ал Каиде Ајмана ал Завахирија да 11. септембра "распале" по Американцима гдје стигну.

У тренутку напада, у главној згради комплекса налазиле су се свега три особе: амбасадор Стивенс, дипломата Шон Смит и још једна особа, која је, безуспјешно, покушала да извуче Смита и Стивенса из зграде.

Обезбеђење, које је чувало зграду, је у неколико наврата покушало да истјера исламисте из главног објекта, али је под жестоком паљбом узмицало, све док у помоћ нису притекли Либијци. У том тренутку исламисти су напали и остале објекте, а у обрачуну који је услиједио убијена су још два Американца.

Тек послије четири сата борбе и уз помоћ либијских снага, Американци су успели да протјерају исламисте, али нису успјели да пронађу амбасадора Стивенса, којег је, неко, одвезао у болницу, гдје су лекари сат и по покушавали да га врате у живот,

Његово тјело је у зору предато Американцима на аеродрому, одакле је пребачено у Њемачку. У нападу је рањено укупно 18 Американаца, од којих шест озбиљно.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *