Либија ће судити Сеифу ал-Исламу

Либија ће судити сину свргнутог вође Моамаре Гадафија, упркос противљењу Међународног кривичног суда који га тражи због ратних злочина, рекао је представник Либије у том суду.  Представник Либије Ахмед ал-Џехани рекао је да ће суђење Сеифу ал-Исламу Гадафију почети идућег месеца. Сеифу ал-Исламу, који је важио за политичког наследника свог оца, можда ће се судити […]

уторак, август 21, 2012 / 07:08

Либија ће судити сину свргнутог вође Моамаре Гадафија, упркос противљењу Међународног кривичног суда који га тражи због ратних злочина, рекао је представник Либије у том суду.

 Представник Либије Ахмед ал-Џехани рекао је да ће суђење Сеифу ал-Исламу Гадафију почети идућег месеца.

Сеифу ал-Исламу, који је важио за политичког наследника свог оца, можда ће се судити у граду Зинтану, где се сада налази у притвору.

Од хапшења Сеифа ал-Ислама 2011. Либија је у спору с Међународним кривичним судом који је издао налог за хапшење Сеифу ал-Исламу и захтева да му суди за ратне злочине.

Сеифа ал-Ислама у притвору држе локалне снаге безбедности. Локални представник Халед ал-Зинтани рекао је да је владина делегација извршила инспекцију пре доношења одлуке о могућем суђењу у том месту.

Међународни кривични суд наводи да Либија није у стању да спроведе правично суђење Гадафијевом сину, што Триполи негира, док Сеиф ал-Ислам жели да буде изруче у Хаг.

Суд у Хагу оптужује Саифа Ал-Ислама за злочине против човечности почињених над либијским народом, мучење и убијање цивила.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *