Лазар Продановић: За Зворник се може борити и ван скупштине

Посланик у Парламентарној скупштини БиХ са 7017 личних гласова на локалним изборима допринио је да Зворник буде једно од ријетких мјеста гдје позиција СНСД није озбиљније нарушена. Прво што је необично је то да су бирачи гласали за неког за кога се претпостављало да неће преузети нову, мање значајну функцију. Стога се прво питање односило […]

четвртак, децембар 27, 2012 / 06:02

Посланик у Парламентарној скупштини БиХ са 7017 личних гласова на локалним изборима допринио је да Зворник буде једно од ријетких мјеста гдје позиција СНСД није озбиљније нарушена.

Прво што је необично је то да су бирачи гласали за неког за кога се претпостављало да неће преузети нову, мање значајну функцију. Стога се прво питање односило на то да ли је у питању својеврсна превара бирача.

-У овом случају користио сам законско право да се могу кандидовати као носилац листе, обзиром да је то био захтјев мог општинског одбора СНСД-а и руководства партије да будем носилац листе, што је био случај и у претходна три циклуса локалних избора (2000,2004,2008.г).

Оно што могу рећи јесте да нећу изневјерити очекивања бирача и да ћу се за провођење и реализацију предизборних обећања заложити на позицији коју тренутно обављам-предсједник ОО и да ће овај програм бити провођен у локалној скупштини преко нашег клуба одборника, начелника општине као и осталих функционера у локалној управи,у предузећима у нашој општини.

Иначе мишљења сам да би било боље законом регулисати да кандидатура и избор на исту подразумијева и преузимање мандата на коју се кандидује уколико буде изабран с тим што би то правило морало важити за све.

По вама, шта вас је издвојило да добијете много већи број гласова него што су добили кандидати у највећим градовима Српске?

Прије свега афирмација у основној професији односно занимању-обављање послова хирурга и руководиоца у здравственој установи, такође и дугогодишње препознатљиво учешће у политичком раду скоро у континуитету од 1996.г .На отвореним листама учествовао сам до сада 9 пута и сваки пут освајао највећи број личних гласова дакле не само на локалним изборима већ и у изборној јединици – и за Народну скупштину РС и Парламентарну скупштину БиХ ,не само у оквиру своје партије већ и иначе. Дакле не треба заборавити и присуство у медијима као и континуиран контакт са грађанима.

Колико је за добар изборни резултат бити на некој позицији јавне управе, или бити успјешан привредник?

За добар изборни резултат важно је прије свега потврђена афирмација појединца било на којој позицији да се налази коју би бирачи могли препознати. То је поједнако важно и за рад у јавним институцијама као и у приватном сектору с тим што треба напоменути да је исто тако важно испунити обећања која се користе у политичким кампањама.

Колико сте новца утрошили у личну кампању и каква је била њена веза са страначком?

Средства која су утрошена у личној кампањи дио су заједничких средстава која смо користили у склопу страначке кампање са изузетком трошкова за превоз и одлазак на трибине и сусрете са грађанима уз кориштење личног аута, телефонских трошкова, одлазак на кафу, пиће или ручак са активистима или бирачима. У овом сегменту сматрам да сам утрошио око 4 000 КМ.

Да ли бисте подржали/предложили иницијативу да одборници који су запослени не примају плату, већ само дневнице за дан кад имају сједницу СО? Какав је ваш став о висини примања посланика и одборника?

Подржао бих инцијативу да се јединствено уреде накнаде изабраним одборницима и мишљења сам да се морају свести у прихватљивије оквире тј.да буду ниже јер обављање законодавне функције повјерене директно од стране грађана требале би у већој мјери бити част за бављење јавним пословима а у много мањој мјери финансијска мотивација. Иначе мишљења сам да су примања како посланика тако и одборника висока обзиром на укупно сиромаштво у друштву и недовољне активности на повећању стандарда грађана и развоја.

У ком смјеру би се по вама требао развијати Зворник, и који пројекти су потребни за његов развој?

Зворник би морао наставити активности на изградњи инфраструктуре. Када је у питању град то подразумијева даљу реконструкцију улица,бољу расвјету, изградњу паркинг мјеста,простора за рекреативне активности младих,веће активности на развоју културе,квалитетнијег образовања и боље и доступније здравствене заштите свима. Неопходно је учинити више на развоју спорта као дио масовне активности грађана али и врхунског спорта.

Неопходно је створити услове за помоћ сиромашним и социјалним случајевима,створити амбијент за афирмацију успјешних ученика и студената, обезбиједити средства за путне трошкове сиромашним ученицима као и бесплатне удзбенике ,радити на изградњи индустријске зоне и привлачењу инвеститора као предуслова за развој привреде у смислу осигурања инфраструктуре за изградњу производних објеката, ослобађања од општинских такси оних који отварају нова радна мјеста.

Потребно је више учинити на развоју туризма,пољопривреде уз веће општинске субвенције за развој пољопривреде, мотивисати младе брачне парове кроз обезбеђивање радних мјеста, повољних стамбених кредита и стварање амбијента за повећање наталитета.

Неопходно је побољшати регионалну сарадњу са сусједним општинама, убрзати процес изградње регионалне депоније као и колектора за пречишћавање отпадних вода.

Од значаја су сталне активности на подручју села у смислу побољшања
водоснадбијевања,инфраструктуре ,путне и канализационе мреже које би створиле услове за останак као и повратак за оне који имају услове за останак на селу.

Повезано:Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *