Лавров: Русија не нуди азил Асаду

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да би Москва поздравила понуду било које државе да пружи уточиште сиријском предсједнику Башару ел Асаду, али да Русија нема намеру да му понуди азил. Лавров је током повратка из Брисела после самита Русија-ЕУ рекао руским новинарима да су земље у региону тражиле од Москве да пренесе […]

недеља, децембар 23, 2012 / 10:13

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да би Москва поздравила понуду било које државе да пружи уточиште сиријском предсједнику Башару ел Асаду, али да Русија нема намеру да му понуди азил.

Лавров је током повратка из Брисела после самита Русија-ЕУ рекао руским новинарима да су земље у региону тражиле од Москве да пренесе Асаду њихову понуду азила.

„Ми смо одговорили: ‘Шта ми имамо с тим? Ако имате такве планове, идите право код њега’“, казао је Лавров, не прецизирајући које су државе у питању.

Упитан да ли би Москва могла да понуди азил Асаду, Лавров је одговорио да Русија нема такве намере.

„Русија је јавно рекла да не позива предсједника Асада овде”, рекао је руски шеф дипломатије и поручио да „ако постоји било ко спреман да му понуди гаранције, добродошао је”.

Лавров је рекао да су сиријске власти премјестиле хемијско оружје из неколико складишта оружја широм земље на једну или две локације, како би обезбједила оружје.

Америчке обавештајне службе саопштиле су да сиријски режим можда припрема хемијско оружје и да би могао да га искористи. САД и Израел су изразили забринутост да би побуњеници могли да се домогну хемијског оружја у случају да сруше режим.

„Спремни смо да објаснимо да је нагласак на војном решењу и рушењу државних институција катастрофално за земљу. Неће бити побједника у овом рату”, казао је Лавров.

Лавров је најавио да ће изасланик УН за Сирију Ел Ахдар ел Ибрахими допутовати на разговоре у Москву прије краја године, као и да је Русија позвала вођство сиријске опозиције да посјети руску прјестоницу. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *