Лавров: Ресетовање односа између Русије и САД не може вјечно да траје

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да Русија и САД морају да учине више на јачању односа, пошто „ресетовање” у њиховим односима не може вјечно да траје. Амерички предсједник Барак Обама позвао је на „ресетовање” односа између САД и Русије прије преузимања дужности предсједника 2008. године, али су се њихови односи затегли због […]

среда, октобар 3, 2012 / 13:45

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да Русија и САД морају да учине више на јачању односа, пошто „ресетовање” у њиховим односима не може вјечно да траје.

Амерички предсједник Барак Обама позвао је на „ресетовање” односа између САД и Русије прије преузимања дужности предсједника 2008. године, али су се њихови односи затегли због различитог виђења питања као што су ракетни одбрамбени штит, људска права и конфликт у Сирији, пренијела је агенција Ројтерс.

„Ако говоримо о ‘ресетовању’, онда је јасно, да употребим компјутерску терминологију, да то не може вјечно да траје. У супротном, то не би било ресетовање већ ‘пад система’“, рекао је Лавров за руски дневни лист „Комерсант”.

Он је истакао да двије земље морају да раде на развоју односа.

„Или, поново да употребим компјутерску терминологију, требало би да унаприједимо софтвер”, сматра шеф руске дипломатије.

Према Лаврову, јачање економске сарадње би помогло у напредовању односа између бивших непријатељских држава током ере Хладног рата.

Лавров је додао да на неке кораке треба сачекати док се не заврше амерички предсједнички избори, 6. новембра.

Републикански кандидат Мит Ромни оптужио је Обаму да је исувише „мек” према Москви и означио је Русију као америчког „геополитичког непријатеља број један”.

Вашингтон је критиковао и затварање три чланице панк бенда „Пуси Рајот” због „панк молитве” против предсједника Владимира Путина и Руске православне цркве.

Шеф руске дипломатије одбацио је оптужбе да је пресуда панкеркама политички мотивисана.

Лавров је поновио став да Русија неће подржати напоре да се свргне сиријски предсједник Башар ел Асад, како би се окончао конфликт у Сирији, указавши да би то било „подстицање на братоубилачки рат” који би могао да доведе до смрти на стотине хиљада људи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *