Лавров Гадафију: Будите савјетобезбједносни и ето мира

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров позвао је данас либијског премијера Ал Багдадија ал-Махмудија да поштује резолуцију Савјета безбједности УН и прекине нападе на цивиле, саопштено је из руског Министарства спољних послова. "Лавров је истакао да је данас најважније питање зауставити крвопролиће и патње цивила", наводи се у саопштењу, које је објављено на Интернет страници Министарства. […]

недеља, април 24, 2011 / 21:46

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров позвао је данас либијског премијера Ал Багдадија ал-Махмудија да поштује резолуцију Савјета безбједности УН и прекине нападе на цивиле, саопштено је из руског Министарства спољних послова.

"Лавров је истакао да је данас најважније питање зауставити крвопролиће и патње цивила", наводи се у саопштењу, које је објављено на Интернет страници Министарства.

Лавров је додао да је у ту сврху неопходно да Триполи потпуно и безусловно поштује одлуке Савјета безбједности УН и осигура хитан прекид ватре, посебно на Мисурату и друге области.

Руски шеф дипломатије је истакао да је Москва увјерена да ће те мјере помоћи да се створе услови за мир.

Подсјећајући да су Лавров и Махмуди јуче разговарали телефоном, на иницијативу Либије, у саопштењу се наводи да је Триполи спреман за политичко рјешење оружаног конфликта и да жели да Москва учествује у трагању за мирним рјешењем сукоба, преноси РИА Новости.

"Либијски премијер оцијенио је ситуацију у Либији и изразио жељу власти у Триполију да нађу политичко рјешење сукоба, као и да Русије учествује у проналажењу мирног рјешења", наводи се у саопштењу.

Савјет безбједности УН усвојио је резолуцију којом је уведена зоне забране лета 17. марта, чиме је отворен пут међународној војној операцији против либијског вође Моамера Гадафија, која је почела два дана касније.

Команда над операцијама пребачена је крајем марта са међународне коалиције предвођене САД на НАТО.

Упркос десетинама летова авиона НАТО и напада на Гадафијеве трупе владине снаге задржале су борбену готовост и настављају да дејствују по положајима лоше опремљених побуњеника тешком артиљеријом и ракетном паљбом.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *