Латал: Кризу произвели политичари, а не Вашингтонски споразум

Кризу власти у Федерацији БиХ није произвео Вашингтонски споразум, него политичари који имплементирају тај споразум, и Устав и законе који су проистекли из њега, рекао је Срни аналитичар Међународне кризне групе Срећко Латал.  Латал је нагласио да кризу у БиХ није произвео Дејтонски споразум, већ политичари који га имплементирају на начин на који то чине. […]

понедељак, август 20, 2012 / 16:12

Кризу власти у Федерацији БиХ није произвео Вашингтонски споразум, него политичари који имплементирају тај споразум, и Устав и законе који су проистекли из њега, рекао је Срни аналитичар Међународне кризне групе Срећко Латал.

 Латал је нагласио да кризу у БиХ није произвео Дејтонски споразум, већ политичари који га имплементирају на начин на који то чине.

"Први корак ка рјешењу проблема и у ФБиХ и у БиХ јесте другачији начин понашања политичара БиХ, који су у протеклих неколико мјесеци показали да су више заинтересовани за своје личне и партијске интересе него за интересе свих грађана БиХ", истакао је Латал.

Он је нагласио да ни Вашингтонски ни Дејтонски споразум нису савршени документи и да су створени у врло тешким тренуцима, док су се још водили сукоби у БиХ.

"Међутим, оно што је у могућности лидера у БиХ, стручњака, невладиних организација јесте да понуде квалитетна рјешења и поправе дијелове и Вашингтонског и Дејтонског споразума, како би земља боље функционисала", оцијенио је Латал.

Он је додао да је у БиХ на снази "тотална блокада", подсјетивши на став више страних дипломата да ниједна европска држава не би могла функционисати, уколико би се политичари понашали на начин како се понашају у БиХ.

Латал је нагласио да су Вашингтонски и Дејтонски споразум само правни оквири, који се могу поправити, али који су у протеклих 15 година дали и ФБиХ и БиХ могућност да грађани живе у како-тако нормалним условима.

"Међутим, то сада није случај", рекао је Латал.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *