Лакше до ћирилице на рачунару

Удружење Типометар, чије су активности усмјерене на писмо, типографију и графички дизајн, са посебним фокусом на ћирилицу, представиће се 29. маја у Дизајн инкубатору Нова Искра кроз предавање Оливере Стојадиновић насловљено „Лакше до ћирилице на рачунару“. Типометар реализује активности кроз чланке на сајту tipometar.org и организовање и учешће на изложбама и радионицама. Текстови на сајту […]

четвртак, мај 29, 2014 / 11:49

Удружење Типометар, чије су активности усмјерене на писмо, типографију и графички дизајн, са посебним фокусом на ћирилицу, представиће се 29. маја у Дизајн инкубатору Нова Искра кроз предавање Оливере Стојадиновић насловљено „Лакше до ћирилице на рачунару“.

Типометар реализује активности кроз чланке на сајту tipometar.org и организовање и учешће на изложбама и радионицама. Текстови на сајту обухватају информације о актуелним догађањима и прилоге са теоријском, критичком, историјском и савременом тематиком, а посебна брига посвећена је изради и дистрибуцији фонтова домаћих аутора, формирању фонда оригиналних типографских писама која садрже ћирилицу, као и обуци и усавршавању младих дизајнера који се баве писмом.

Најважнији пројекат Типометра "Ћирилице на поклон” покренут је 2006. године са циљем да свима који желе да користе ћирилицу на рачунарима омогући да бесплатно добију квалитетна типографска писма. Реализацију тог пројекта низ година је подржавао Секретаријат за културу Скупштине града Београда, а посљедње три године Министарство културе Србије. Пројекат обухвата организовање израде комплета фонтова ћирилице, заједно са одговарајућом латиницом, те дистрибуцију корисницима путем сајта. До сада је стављено на располагање осам породица фонтова који се широко примјењују у свим медијима, а девета је у припреми.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *