Лагумџија: Зар да будемо мимо свијет

Министар спољних послова БиХ Златко Лагумџија поручио је да ће поштовати одлуку о суспензији договора „шесторке“, али да „неће пристати ни на какве уцјене“. “Нисам направио никакав ни противуставан ни противзаконит чин. Наиме, и правда и право су задовољени свим одлукама које сам доносио. Суд јавности и суд историје не одлучују по налозима политичких лидера, […]

среда, август 8, 2012 / 12:13

Министар спољних послова БиХ Златко Лагумџија поручио је да ће поштовати одлуку о суспензији договора „шесторке“, али да „неће пристати ни на какве уцјене“.

“Нисам направио никакав ни противуставан ни противзаконит чин. Наиме, и правда и право су задовољени свим одлукама које сам доносио. Суд јавности и суд историје не одлучују по налозима политичких лидера, па макар их било и шест. Али, мислим да ће ти судови свакако рећи своју ријеч. Не стрепим уопште пред таквим оцјенама, јер вјерујем да сам учинио све што сам могао. Свако ко жели да се нађемо пред судовима у БиХ ја сам спреман доћи и поштовати њихове одлуке”, истакнуо је данас у ексклузивној изјави за Фену.

Лагумџија је своју самовољу оправдао вишим циљевима, по којим се требало наћи на правој страни, а не у друштву негативаца који подржавају Асада.

“Бојим се да се овдје замагљује суштина. Наиме, да смо којим случајем учинили супротно, ми би се у гласању и противљену Резолуцији практично сврстали уз војну хунту Мијанмара, Лукашенкову Бјелорусију, Чавезову Венецуелу или Сјеверну Кореју. Тада би били неко ко више није с комплетном Европском унијом и земљама које имају такођер тежњу ка ЕУ, нашим сусједима, а да не говоримо о нашим пријатељима из свијета који су били на правој страни”, додао је Лагумџија.

Лагумџија је истакао да ће и он "суспендовати оно што сматра да треба суспендовати".

"Уколико Додик, Босић и Радмановић желе да покрену моју смјену у парламенту БиХ и ако за то имају демократску парламентарну већину бивше `шесторке` без СДП-а, ја их немам намјеру спречавати", рекао је Лагумџија.

Он је нагласио да ће "учинити све да се криза не продубљује, да ће поштовати свако право и правду, те да је спреман да се појави пред судовима у БиХ и поштује њихове одлуке", преносе федерални медији.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџију да поднесе оставку или ће клубови посланика из Српске покренути процедуру за његову смјену.

Додик је рекао да су суспендовани сви договори `шесторке` док се ова ситуација не разријеши, те најавио да ће бити размотрено и подношење кривичне пријаве против Лагумџије због кршења Устава у случају самосталног дјеловања приликом гласања БиХ у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сирији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *